Apă cu maşina de pompieri, contra cost, la Bumbeşti Piţic

Autorităţile locale din Bumbeşti Piţic au găsit o soluţie pentru a-i ajuta pe oameni să facă faţă secetei. La cererea localnicilor, maşina de pompieri a primăriei cară apă din râul Galbenu. Printr-o hotărâre a Consiliului Local s-a aprobat o taxă de 200 de lei pentru capacitatea de 9 tone a maşinii de pompieri. Nevoiaşii comunei sunt scutiţi de taxă, iar ceilalţi cetăţeni se pot asocia pentru suportarea cheltuielilor.

Seceta din această vară i-a făcut pe gorjenii din Bumbeşti Piţic să solicite sprijinul autorităţilor locale pentru ca animalele să nu le moară de sete, după ce fântânile le-au secat. Printr-o hotărâre de Consiliu Local s-a decis ca maşina de pompieri a primăriei să fie folosită pentru a căra apă oamenilor. „Este secetă şi este foarte greu, pentru că porumbii sunt înrodiţi. Oamenii vin zilnic la mine pentru a le da apă cu cisterna. Este vorba de maşina de pompieri care are 9 tone. Avem o hotărâre de Consiliu, este 200 de lei bazinul de apă al maşinii de pompieri. Oamenii vin şi cer apă, care sunt nevoiaşi nu plătesc nimic, ceilalţi plătesc o taxă pentru a da la animale şi pentru udat”, a declarat Michi Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic.

Solicitările erau mult mai mari dacă duminică nu ploua. „Am avut noroc că, în zona noastră, a plouat duminică pentru că altfel culturile de porumb erau compromise. Noi nu puteam asigura apă pentru udatul unor hectare întregi de teren agricol. Au secat şi unele fântâni, care sunt pe dealuri, pe Bumbeşti Piţic, pe Cârligei. Oamenii solicită apă pentru animale, căci pentru băut, pentru mâncare mai găsesc câte o găleată, dar pentru animale nu au de unde. Cam de două săptămâni ducem apă cu maşina de pompieri, la solicitarea fiecăruia, oamenii se mai unesc, câte două-trei familii la înţelegere. Alţii îşi umplu butoaiele cu apă din râul Galbenu şi le cară cu tractoarele şi căruţele. Fiecare încearcă să se descurce cum poate. Majoritatea localnicilor de la noi din comună trăiesc din creşterea animalelor, vând lapte, brânză şi nu pot lăsa vitele să sufere de sete”, a mai precizat primarul Nioaţă. Pe raza comunei Bumbeşti Piţic sunt în jur de 5000 de oi şi circa 1000 de vaci.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: