Apă cu program într-o comună din Gorj

Sute de localnici din două sate din comuna Turcinești primesc apă cu porția. Aparegio a stabilit deja un orar după care va mai curge apă la robinete în perioada următoare. Satele afectate sunt Rugi și Horezu. Primarul localității promite să rezolve problema prin realizarea unui nou puț. Oamenii, la mila Domnului! Singura salvare stă în fântâni.

Primarul localității Turcinești, Dumitru Modrea, a explicat cum curge apa la robinetele localnicilor din Rugi Sud și Nord sau din Horezu. „Apă la Rugi, în zilele cu soț, are partea de jos, până la mijlocul satului, iar cealaltă parte a satului, de la jumătate până la hotarul cu cei de la Curpen au zilele fără soț. Schimbarea se face la ora 12. Cel puțin 12 din 24 de ore să poată să aibă și unii, și ceilalți. La Horezu, o zi au, una nu au. Dacă nu aveau fântâni, lucrurile erau destul de aspre pentru comună. La Rugi, fiind o zonă mai înaltă, cantitatea de apă este redusă”.

Localnicii se descurcă așa cum pot. Salvarea lor este apa din fântâni. Cei mai mulți sunt bătrâni care nu ar putea aduce apă din alt sat. „Oamenii mai udă grădinile, nu e apă pentru că e secetă. Nu știi când vine apa. Vine la program. E încâlcită treaba rău aici. E așa de ani buni. Eu am o fântână în curte. Cei care au solarii în grădină, mai merg și iau din alte părți că nu mai prea curge la robinet”, ne-a spus un localnic din satul Rugi. „Avem apă dimineața, dacă nimerești când este. Dacă nu, la fântână. Sunt mai multe zilele când nu e apă decât atunci când curge. Noi mai avem o fântână în curte. Cât o mai fi în fântână, că este secetă”, ne-a povestit, cu amărăciune, un alt localnic din Turcinești.

Va fora un nou puț

Primarul Dumitru Modrea a găsit însă o soluție pentru a rezolva problema. Va fora un nou puț, însă lucrările s-ar putea întinde pe câteva luni. Cert este că sunt bani pentru această investiție. „Am hotărât ca în ședința de Consiliu care va avea loc luni, săptămâna viitoare, unul dintre proiecte va fi pentru realizarea unui alt puț și montarea a două sau trei bazine. Doresc ca până la sfârșitul acestui an să fac acest puț care va asigura Turcinești și Cartiu, iar celălalt puț, care a fost sudimensionat, să rămână pentru Rugi și Horezu, pentru că sunt mai puține gospodării. Nici eu nu am apă. De multe ori, apa din fântână seacă și sunt nevoit și eu să iau apă de la Sâmbotin sau din altă parte”, a explicat primarul Dumitru Modrea.

Până atunci, Modrea vrea să recupereze alimentarea cu apă şi să o treacă în subordinea Primăriei Turcinești. A început deja demersurile și așteaptă decizia celor de la Aparegio, cei care administrează sistemul de alimentare cu apă din comună. „În urma discuțiilor purtate cu oficialii de la Aparegio, le-am transmis că doresc să iau apa înapoi în condițiile în care dumnealor nu reușesc să asigure cantitatea necesară de apă pentru locuitorii noștri. Domnul director mi-a promis că va completa tot ce lipsește la acest moment în două-trei luni”.

Galerie foto



Vizualizări: 5,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: