Hobiţa: Colecţie de ii vechi de o sută de ani

Gorjul va fi sâmbătă, 24 iunie, gazda unui eveniment de talie naţională la care sunt aşteptaţi să participe zeci de mii de gorjeni îmbrăcaţi în straie populare. Festivalul „RomânIA Autentică”, căci despre el este vorba, se desfăşoară de Sânziene la Târgu Jiu, Peştişani, dar şi în Iaşi, organizatorii dorind să atragă atenţia asupra portului tradiţional românesc. Pe lângă interpreţi de seamă ai muzicii populare va mai fi prezentă la Hobiţa şi o colecţie de ii vechi de peste o sută de ani.

Evenimentul „RomânIA Autentică” se află la cea de-a doua ediţie în acest an, organizatorii propunându-şi să adune la Târgu Jiu şi Hobiţa peste 10.000 de oameni îmbrăcaţi în straie populare. „Eu sunt mamă şi pot să vă spun foarte sincer că motivaţia de a construi ceva pentru viitor a pornit de la copiii mei care trăiesc într-un tumult, care nu mai ştiu să conştientizeze ce înseamnă istoria şi care este însemnătatea ei într-un viitor. De aceea ne întoarcem la tradiţii, aducem în prim plan tot ce are România mai frumos”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinta Asociaţiei „Flori de Ie” şi principalul organizator al evenimentului. Evenimentul este cu atât mai important cu cât la Hobiţa va fi expusă şi o colecţie de ii vechi de mai bine de un secol. „La Casa Muzeu «Constantin Brâncuşi» de la Hobiţa va fi expoziţia, o expoziţie de ii de pe Valea Gilortului, aproximativ 30 de ii cu o vechime între 80 şi 110 ani, care practic fac parte din patrimoniu”, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Hora Iei

Startul evenimentului se dă în Parcul Coloanei fără Sfârşit din Târgu Jiu, la ora 10.00, unde se va prinde o horă a iei sub semnul tricolorului, şi sunt aşteptaţi să participe sute de copii şi membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din judeţ. Sărbătoarea continuă cu o serbare câmpenească la Hobiţa, satul natal al lui Constantin Brâncuşi, unde vor avea loc expoziţii şi demonstraţii ale meşteşugarilor populari, mâncare tradiţională şi interpreţi de seamă ai muzicii populare: Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biriş şi doi interpreţi din Moldova: Alexandru Brădăţan şi Andreea Haisan.

Nu uitaţi, biletul de intrare la acest eveniment este IA!

Galerie foto



Vizualizări: 4,962

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: