Apă mai scumpă şi canalizare mai ieftină pentru cetăţenii din Bîlteni

Mii de cetăţeni din comuna Bîlteni vor plăti din această lună mai mult pentru apa consumată în gospodării. Localnicii vor plăti cu 0,14 lei mai mult pentru metrul cub consumat, asta după ce Compania de Apă Oltenia, furnizorul zonal, a majorat preţul de livrare de la 1.64 lei la 1.87 lei fără TVA. În schimb, la canalizare cetăţenii vor plăti mai puţin, după ce reţeaua a fost preluată de Serviciul Public, care nu este plătitor de TVA.

Conform autorităţilor locale din Bîlteni, Compania de Apă Oltenia a notificat primăria că începând cu luna august prețul pentru metrul cub de apă livrată în comună este de 1,87 lei fără TVA. Astfel, autoritățile locale au întocmit un proiect de hotărâre, ce a fost avizat de consilierii locali, prin care au aprobat noile tarife. De luna aceasta, cetățenii vor plăti 3.02 lei pentru un mc de apă consumat, faţă de 2.88 lei/mc cât era până acum. În preţul final intră și tariful de 0.70 lei/mc practicat de primărie pentru distribuția apei în comună, tarif care nu a fost majorat.

Cei care vor simți efectele scumpirii sunt, deocamdată, cetățenii din satele Bîlteni, Peșteana Jiu și Moi. Asta pentru că satele Vlăduleni și Cocoreni sunt racordate la rețeaua de apă locală, alimentate din forajele realizate de primărie. Și aceste două sate vor fi branșate la rețeaua de apă a Companiei de Apă Oltenia, autoritățile fiind în prezent în tratative cu societatea din Bănie. Deocamdată, cetățenii celor două sate plătesc apa la paușal. Apa este industrială și tariful este de 10 lei/lună de gospodărie, a precizat secretarul comunei Dan Săftoiu.

În schimb, cetățenii din Bîlteni vor plăti mai puțin la canalizare de luna aceasta. Dacă până acum au plătit la un tarif de 0.57 lei/mc, de aici înainte vor plăti 0.46 lei/mc. Adică nu în preț nu se va mai regăsi TVA, asta pentru că rețeaua a fost preluată de Serviciul Public înființat recent de Consiliul Local și care nu este plătitor de taxă pe valoare adăugată (TVA). Vor plăti mai puțin cetățenii de la blocuri și colonie, care sunt singurii care sunt racordați la rețeaua de canalizare, au spus autoritățile locale.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: