Aparegio, amendată după ce a golit vidanja în Jiu. Verificările continuă!

A fost dată prima sancţiune după ce o vidanjă ce aparţine Aparegio a fost filmată în timp ce era golită în canalul din curtea instituţiei, care ajunge în râul Jiu. Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Gorj a amendat operatorul de apă cu 5.000 de lei pentru că a deversat acolo ape uzate. Controlul comisarilor de mediu s-a încheiat, însă ancheta demarată de oamenii legii abia a început. Se fac cercetări în cadrul unui dosar penal.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj au transmis că apa deversată de angajaţii Aparegio în canalul ce ajunge în Jiu ar fi de la o intervenţie la un cămin din oraș. Chiar și așa, a fost transportată cu vidanja și trebuia să fie golită la stația de epurare. „Au fost prezenţi la control Direcția pentru Sănătate Publică Gorj și Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj, care a și prelevat probe de apă din canalul hodinău și din evacuarea în Râul Jiu. Controlul s-a finalizat astăzi (n.r. miercuri). În urma controlului, a rezultat că apa care a fost descărcată provine de la o intervenţie care a avut loc în Târgu Jiu, pe strada Motrului. Este vorba despre o intervenţie la un branşament de apă. Transportul s-a făcut cu o vidanjă destinată transportului de ape uzate care a și descărcat conținutul de apă în curtea operatorului Aparegio”, a explicat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu.

Prima sancţiune a fost aplicată deja de către DSP Gorj. Operatorului de apă i s-a interzis să mai deverseze în acel canal ape uzate. „Fapta a fost recunoscută de salariaţii Aparegio, motiv pentru care au fost dispuse următoarele: Direcția pentru Sănătate Publică Gorj a sancționat operatorul cu 5.000 de lei, Garda de Mediu Gorj va pune la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele cu privire la săvârşirea acestei fapte. S-a interzis cu desăvârşire operatorului să facă astfel de descărcări de ape în canalul hodinău. Are obligația să respecte cu stricteţe prevederile din autorizaţiile de mediu și Gospodărirea Apelor, autorizații care îi dau dreptul să funcţioneze”, a încheiat Sanda.

Anchete peste anchete

În plus, poliţiştii gorjeni fac cercetări în cadrul unui dosar penal. Au solicitat deja documente de la Aparegio și Garda de Mediu și urmează să stabilească dacă se face cineva vinovat de deversarea de ape uzate în apele naturale, infracţiune ce se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare.

O anchetă este în curs și în curtea Aparegio. „În acea vidanjă nu era decât apă și nisip, însă a fost demarată o anchetă la nivelul operatorului de apă pentru a stabili dacă astfel de evenimente nedorite s-au mai întâmplat și bineînțeles că angajații care se fac vinovați de acest lucru vor fi trași la răspundere”, a declarat Mihai Gherghe, directorul ADIA Gorj, instituție care patronează Aparegio.

Vizualizări: 1,250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: