Arestată după trei ani de colaborare cu DIICOT. „Capii reţelei sunt liberi”

A încercat să îşi salveze copiii din ghearele unei reţele de proxeneţi, dar s-a trezit cu fiica arestată. Este povestea lui Penduş Căldăraru, un gorjean din Bengeşti Ciocadia, cunoscut în comunitate drept Timişanu. Bărbatul povesteşte cum fiica lui Lalela a fost exploatată de o reţea condusă chiar de mama ei, fosta lui soţie, şi cum fiul lui, Raimond, a devenit membru al reţelei, cu ştiinţa DIICOT. Căldăraru este supărat că, după trei ani de colaborare cu autorităţile, singura arestată din reţea este chiar fiica lui, deşi i se promisese protecţie.

Penduş Căldăraru este un lider al comunităţii rome. Lalela şi Raimond sunt copiii lui din prima căsătorie, pe care i-a crescut singur. Mama celor doi, Nicolae Claudia, a plecat de 15 ani în Italia, unde alături de actualul ei concubin Vasile Căldăraru şi de o rudă a acestuia, Daniel Căldăraru, a pus bazele unei reţele de trafic de persoane.

 

„I-au oprit copilul şi au băgat-o la stradă”

Penduş Căldăraru, zis Timişanu, a povestit cum a aflat că fiica lui a fost trimisă „la stradă” chiar de femeia care i-a dat viaţă. Lalela are acum 25 de ani, dar întreaga poveste a început acum patru-cinci ani. „Lalela mi-a spus că vrea să meargă la mamă-sa în Italia, am lăsat-o. A luat cu ea copilul, că avea un băiat de câţiva ani. Acolo i-au oprit copilul şi au băgat-o la stradă. O ameninţau cu copilul, maică-sa şi concubinul ei, zis Gabor”, a povestit Timişanu.

Lalela nu i-a spus nimic tatălui ei în primele luni. Proxenetul Gabor i-a făcut tinerei cunoştinţă cu un italian trecut de 60 de ani, Paolo B., un om de afaceri care îi era client. Cumva, acestuia i-a plăcut de Lalela, aşa că i-a cerut să renunţe la stradă şi să rămână cu el, contra unei sume mari de bani. Paolo i-a pus în cont Lalelei în jur de 70 de mii de euro şi i-a dat două autoturisme, un Audi A5 şi un Mercedes.

Gabor i-a cerut însă tinerei să îi dea maşinile şi să îl facă titular pe cont, sub ameninţarea că băieţelul este la el. I-a scos toţi banii din cont, i-a luat maşinile, moment în care Lalela a decis să îi spună totul tatălui său. Era anul 2015.

Timişanu şi-a dus copiii la DIICOT

Penduş Căldăraru este căsătorit şi are cu actuala soţie un băiat care a luat la Liceul Militar şi încă unul mai mic, cu handicap. Stă mult prin Norvegia, unde scoate o revistă prin care norvegienii să afle despre problemele romilor. Timişanu are grijă de toţii copiii lui, aşa că, atunci când a aflat prin ce trece Lalela, s-a adresat autorităţilor. Între timp aflase că şi băiatul, Raimond, care avea 14 ani, fusese racolat de Gabor, care îi trimisese 300 de euro pentru a găsi fete pe care să le trimită în Italia.

Primul om pe care l-a contactat a fost un ofiţer SRI, căruia de-a lungul timpului i-a dat informaţii. „Am vorbit cu Ovidiu Belu de la Siguranţa Naţională, pe care îl cunoşteam, şi cu Nicolcioiu. Am fost informatorul lor, nu mi-e ruşine să recunosc. M-a dus la un ofiţer Florin Belu de la Craiova, care lucra pentru DIICOT. Mi-a zis că o să le schimbe identitatea, că o să îi mute în altă ţară, unde nu o să îi recunoască nimeni”, a spus Timişanu.

 Colaborarea a durat trei ani

Ofiţerul Florin Belu l-a chemat pe Timişanu cu cei doi copii la DIICOT. „Ne-am dus toţi trei, eu am rămas în sala de aşteptare, pe ei i-a luat sus la declaraţii, la un procuror. La sfârşit, domnul Florin ne-a luat numerele de telefon la toţi trei şi a rămas să aducem probe. Trei ani atât eu, cât şi copiii, am ţinut legătura cu acest Florin. Vorbeam la două zile, la trei, uneori zi de zi. Copiii spuneau tot, pe cine racolau, unde duceau fetele, unde locuiau, tot ce ştiau”, a explicat Timişanu.

Asta până acum patru luni, când poliţistul Florin Belu i-a cerut Lalelei să se prezinte la DIICOT. Tânăra a refuzat, spunând că vrea să meargă să îşi vadă copilul în Italia, după care se va întoarce. „M-a sunat şi pe mine, că de ce nu vrea fata să se ducă la DIICOT. Fusesem când unul, când altul, de zeci de ori în trei ani. Nu e că nu voia să se ducă, dar îi era dor de copil şi a plecat la el. După o lună am convins-o să vină în ţară, că insistau cei de la DIICOT să vorbească cu ea. A luat autocarul şi a venit, iar în vamă a reţinut-o poliţia”, a spus Timişanu.

Bărbatul a fost uimit să afle că i-au reţinut fiica, fiind convins că aceasta are calitatea de martor protejat. „Am sunat pe Ovidiu la Siguranţa Naţională, pe domnul Florin. A spus că ştie că a fost reţinută fata, să stau liniştit că e numai pentru 24 de ore. Când colo, i-au dat 30 de zile. Au zis să stau liniştit, că după aceea îi dau cu suspendare. Şi i-au mai dat 30 de zile. Cum se poate ca fata mea, care le-a dat toate informaţiile, să fie singura arestată şi toţi ceilalţi să fie liberi?”, întreabă Timişanu.

Acesta are de gând să îi reclame la Parchetul General pe cei care l-au indus în eroare. „Acum două săptămâni m-a sunat avocatul nostru, Gianny Militaru, să spună că sunt chemat martor la DIICOT. M-am dus, nu mi-a luat nicio declaraţie, doar mi-a spus că băiatul, Raimond, nu mai vrea să colaboreze, nu le mai trimite probe. Păi, cum să le mai dea, dacă i-au arestat sora? I-am întrebat de ce ne-au minţit şi au zis că a greşit Gianny, avocatul, că a spus adevărul la instanţă. Cum să fie greşit să spui adevărul?”, a mai spus Timişanu, menţionând că ofiţerul Florin i-a cerut să nu îl mai caute.

Dosarul a pornit de la denunţul Lalelei

În ordonanţa de reţinere din 25 aprilie 2018, procurorul de caz Liviu Vasilescu face doar o scurtă referire la faptul că Lalela este cea care a anunţat autorităţile că a fost recrutată să facă prostituţie. „S-a reţinut ca situaţie de fapt că Nicolae Lalela Corina a sesizat faptul că a fost recrutată şi adăpostită în Italia de către Căldăraru Daniel şi Căldăraru Vasile, care au obligat-o, prin acte de constrângere, să practice prostituţia în folosul lor”, se arată în ordonanţă, dosarul penal fiind deschis în 2015.

În continuare este descris grupul infracţional care exploatează tinerele în Foggia, banii ajungând la mama Lalelei, Nicolae Claudia, şi la fraţii Căldăraru Daniel şi Vasile. Cei doi copii ai lui Timişanu - Lalela şi Raimond - se ocupau de găsirea unor fete, alături de alte persoane menţionate de procuror ca făcând parte din grupul infracţional. Singura arestată până acum este Lalela Nicolae.

Vizualizări: 28,023

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: