Aroganţa lui Ciurel

Să nu creadă vreun muncitor al CE Oltenia că va sta acasă, în şomaj tehnic, şi va fi plătit. Asta le-a transmis ieri managerul Laurenţiu Ciurel angajaţilor, prin intermediul presei. Ciurel vrea să joace dur şi crede că poate face orice sub umbrela managerului privat, care într-adevăr se dovedeşte mult mai bună decât cea de manager politic.

Să ne înţelegem, Ciurel este un manager politic, cu contract de manager privat. Ciurel a fost vicepreşedinte al PSD Gorj, funcţie la care a renunţat pentru a devenit director. Cel care s-a (z)bătut pentru numirea lui Ciurel este preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu. Chiar şi cei doi copreşedinţi ai USL Gorj, Florin Cârciumaru şi Dian Popescu, îi atrag uneori atenţia lui Ciurel că a fost pus politic, ştiind că ei doi vor răspunde în primul rând pentru aroganţele lui Ciurel.

Ei bine, Ciurel nu are nici un motiv să fie cu nasul pe sus. În cele câteva luni de când a fost uns manager politic-privat, a reuşit contraperformanţe inimaginabile, care au culminat cu oprirea timp de zece zile a termocentralelor Turceni şi Rovinari, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 15 ani. Poate că nu toate problemele cu care se confruntă CE Oltenia au drept cauză managementul catastrofal al echipei lui Ciurel. Pentru energia termo va fi din ce în ce mai greu să intre în piaţă în anii viitori, ceea ce înseamnă că unitatea are nevoie export, de mix de energie, de restructurare, de reducere de costuri. Problema lui Ciurel este că nu ştie să respecte reguli şi legi, nu ştie să respecte rezultatul unor negocieri, nu ştie să îşi respecte subalternii. Şi nu ştie să îşi asume răspunderea pentru eşec.

Ciurel susţine că trimite oamenii în concedii fără plată, ca să evite concedierile. Ciudată alegere. Poate că ar trebui să găsească soluţii pentru a vinde energie, ca să evite şi concedierile, şi concediile fără plată. Cred că asta face un manager privat. Ciurel şi-a dovedit deja neputinţa de a conduce un colos precum Complexul Energetic Oltenia, cu 19.000 de angajaţi. Are o termocentrală, Işalniţa, pe care nu a mai pornit-o de anul trecut, cu toate astea nu a trimis oamenii în şomaj tehnic, aşa cum scrie la lege. Ciurel nu a vrut să îi plătească 75% să stea acasă, a preferat să îi plătească 100% să stea la serviciu. Care o fi fost logica? Nefiind în stare să vândă energie, Ciurel va constata curând că nu mai are nevoie de toate termocentralele şi de toate exploatările miniere. A promis că nu va face concedieri în 2013. Dar va face cu miile în 2014, an cu două scrutine electorale. Numai că mai marii PSD şi PNL au început să-şi pună deja întrebarea de ce trebuie să plătească ei pentru aroganţele lui Ciurel? Şi nu este exclus să îi arate destul de curând că nu este decât un manager politic, cu aere de manager privat. Ciurel are o clauză de 100.000 de euro, bani pe care îi va primi dacă îi va fi reziliat contractul din cauze neimputabile lui. Nu că ar lipsi cauzele, dar 100.000 de euro chiar nu este un preţ prea mare pentru salvarea CE Oltenia, cât timp se mai poate.

Vizualizări: 342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: