Aşchia nu sare departe de Făget

Pe actualul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii generalul Florian Coldea l-am întâlnit pentru prima oară în avion. Mă întorceam din marea aventură a vieţii mele din Irak şi mi-a stat tot timpul alături. Să fiu sincer, deşi nu am înţeles nimic din ce îmi spunea la ureche (avioanele Hercules C130 B luate de români de la cimitirul de aeronanave USAF făcând un zgomot infernal), mă bucuram nespus că, în sfârşit, Traian Băsescu se ţine de cuvânt. Aduce în serviciile secrete un val de tineri cu mentalităţi europene, mai puţin atinşi de morbul Securităţii. Coldea avea la numirea sa la conducerea SRI vreo 33 de anişori. Am constatat mai târziu că mă bucurasem degeaba. Au trecut patru ani de atunci şi sereiul a cunoscut o împrospătare evidentă, mai ales la la nivel de conducere de secţii judeţene. Din păcate, cei vechi au fost înlocuţi doar ca persoane, nu ca mentalităţi. De exemplu, Gorjul s-a bucurat când a aflat că dinozaurul Ion Făget a fost schimbat de la conducerea secţiei judeţene SRI. Puţini ştiau că cel de mai sus a fost îndepărtat în urma unor scandaluri legate de şeful său generalul Dumitru Zamfir, zis Titel. Afacerea a căzut greu la stomacul sereiului şi s-a lăsat cu scurgeri de informaţii de siguranţă naţională către un alt Dumitru, Udroiu, fost şef al Finanţelor Publice. Victimă colaterală a evenimentelor de la Gorj a fost însuşi şeful Direcţiei de Protecţie Internă din Centrală, generalul Ion Maranda. Dăduse cu nasul în lista generalilor care şi-au tras terenuri şi vile la Rânca.
Despre înlocuitorul său nu se ştiau prea multe, colonelul Cătălin Peptan fiind la acea dată doar o mică aşchie pe lângâ trunchiul viguros al lui Ion Făget. În conştiinţa vecinilor, Peptan rămăsese cu reputaţia de băiat cuminte, karatist pe terasa blocului. Mulţi au fost surprinşi să afle că discretul karatist se ocupa cu studiul Revoluţiei române (vezi Raportul Informativ nr. 004039486 din 21 aprilie 2005, elaborat de colonelul Peptan Cătălin ).
Un document rămas clasificat în ciuda cererii subsemnatului în faţa Comisiei Parlamentare de Control a Activităţii SRI, condusă de Radu Stroe la acea dată. Nici astăzi nu am primit vreun răspuns.  
În zadar l-am contactat pe colonelul Peptan să lămurim cum de se ocupa de diversiune, la 16 ani de la terminarea acesteia sau cum de au ajuns subordonaţii săi să intoxice opinia publică în paginile ziarelor locale. Domnia sa nu putea fi deranjat, deoarece era în concediu şi se ocupa cu... zugrăvitul. Ne-a dat de înţeles că nici înlocuitorul său la comanda secţiei judeţene nu este disponibil pentru discuţii cu presa. Aşa că, fac apel către colegii jurnalişti din Târgu Jiu, să-l întrebe pe Cătălin Peptan în gestiunea cui sunt antenele de pe clădirea SRI Gorj şi de ce nu au fost demontate până acum. Noi am auzit că Asociaţia Judeţeană de Fotbal Gorj şi chiar Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu de abia aşteaptă să afle ce se coace în birourile serviciilor secrete. Dar, deocamdată lăsaţi omul să termine cu zugrăveala.


Vizualizări: 521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: