Asigurările obligatorii ale locuinţelor, date uitării

Asigurarea obligatorie a locuinţei nu mai prezintă interes pentru gorjeni. Dacă în perioadă premergătoare termenului limită, oamenii luau cu asalt firmele de asigurări, de frica amenzilor, în prezent asigurarea locuinţei nu mai reprezintă o prioritate pentru proprietari. La nivelul judeţului Gorj nu au fost aplicate încă amenzi pentru neasigurarea locuinţei în ciuda faptului că mai mult de jumătate dintre cetăţeni nu deţin poliţele obligatorii.

Asigurările obligatorii impuse proprietarilor de locuinţe au fost date uitării de către gorjeni. Amenzile preconizate la începutul lunii iulie i-au speriat pe oameni decât în perioada premergătoare termenului limită. Deşi mai mult de jumătate dintre gorjeni nu şi-au asigurat locuinţele împotriva alunecărilor de teren, inundaţiilor şi cutremurelor, nici o primărie nu a trecut la aplicarea sancţiunilor. La nivelul municipiului Târgu Jiu ar fi trebuit să fie încheiate până la data de 15 iulie asigurări obligatorii pentru aproximativ 40.000 de locuinţe. Cu toate acestea, doar circa 1400 de persoane şi-au încheiat poliţia de 20 de euro. Reprezentanţii municipalităţii spun că nu au fost aplicate amenzi întrucât nu s-a primit o situaţie clară din partea Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), cu cei care şi-au asigurat locuinţele. “Am cerut o actualizare a situaţiei primite de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la PAID întrucât pe listă nu erau trecute decât persoanele care încheiaseră asigurări obligatorii, fiind omişi cei care deţin asigurări facultative. Până în momentul de faţă, nu s-a primit situaţia solicitată şi ca atare nu am putut lua nici o măsură în privinţa sancţiunilor”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale.

Asigurările facultative sunt valabile

Reprezentanţii firmelor de asigurări dezmint zvonurile potrivit cărora deţinătorii asigurărilor facultative ar trebui să încheie şi o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. “În luna decembrie a anului trecut a fost promulgată o lege potrivit căreia cei care deţin asigurări facultative ale locuinţelor nu mai au nevoie să încheie poliţe obligatorii. Acest lucru este valabil doar în cazul în care în asigurarea facultativă sunt incluse şi cele trei riscuri împotriva calamităţilor naturale: cutremur, alunecare de teren şi inundaţie”, a declarat Cristi Anghelescu, inspector asigurări în cadrul unei firme de brokeraj. Acesta a mai precizat că în această perioadă activitatea de încheiere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor este aproape inexistenţă pentru societăţi. “Dacă în perioada 15 iulie - 10 august, se încheiau zilnic peste 50 de poliţe de asigurări obligatorii a locuinţelor, în această perioadă abia se realizează câte o astfel de poliţă pe zi”, a declarat Cristi Anghelescu.

AMENDĂ

Persoanele care nu-şi asigură locuinţele ar putea primi amenzi cuprinse între 100- 500 lei. Sancţiunile vor fi aplicate de către primării, în urma primirii unor situaţii statistice de la Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: