Asistenţa medicală de la BAC, pusă sub semnul întrebării

Asistenţa medicală de la examenul de bacalaureat pare să işte neînţelegeri între Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, primării şi medici, care nu vor să asigure asistenţă fără să fie plătiţi. Majoritatea primarilor întrebaţi au declarat că nu vor plăti iar alţii se bazează pe relaţiile bune pe car ele au cu medicii, pentru a scăpa de plată.

Examenul de bacalaureat va începe din 19 aprilie şi se va desfăşura în 32 de centre de examinare atât din municipiul Târgu-Jiu cât şi din judeţul Gorj. Asigurarea asistenţei medicale pare să creeze probleme pentru că la nivelul judeţului sunt numai 18 medici şcolari, 29 de asistenţi medicali şi 3 asistenţi comunitari ceea ce a dus la solicitarea sprijinului de la medicii de familie. Aceştia sunt de acord, dar să fie plătiţi. „Am cerut ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi împreună am făcut o solicitate către autorităţile locale şi le-am cerut să ne sprijine pentru asigurarea asistenţei medicale la examenul de bacalaureat. Primarii trebuie să încheie cu medicii de familie contracte de colaborare pe perioada examenului, iar aceştia să fie plătiţi pentru acest lucru de către primării. Până acum nu am primit nici un răspuns din partea Primăriilor Bustuchin, Tismana, Peştişani, Roşia de Amaradia, Mătăsari şi Bâlteni care trebuie să facă aceste contracte. Mai mult am vorbit cu un medic de familie care nici măcar nu ştia de acest lucru”, a declara Camelia Bibere.

Primarii nu vor să plătească

Mihai Moisescu, preşedintele Patronatelor Medicilor de Familie, susţine că medicii primari nu asigură asistenţa la examenul de bacalaureat decât dacă sunt plătiţi de autorităţile locale. „Nu. Categoric nu. Medicii de familia nu asigură asistenţa medicală la examenul de bacalaureat pentru că nu fac muncă voluntară. În contractul semnat între noi şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu este prevăzut acest lucru, deci casa nu ne decontează serviciile. Primarii nu au vrut să plătească medicii de familie sau să angajeze medici la cabinetele de medicină, şcolară, atunci noi de ce să le oferim gratuit serviciile noastre. Dacă primăriile vor plăti, deşi nu cred, atunci se va asigura asistenţa medicală la bacalaureat”.

Părerile primarilor sunt împărţite. „Nu plătesc niciun medic pentru că nu e treaba mea”, susţine primarul comunei Peştişani, Florin Pavel. Primarul din Bâlteni, Vasile Vlăduleanu are altă părere. „Nu-i plătesc pentru că eu am o relaţie bună cu cei patru medici din comună şi mă sprijină atunci când am nevoie şi când este în sprijinul şi folosul comunităţii. Medicii vor asigura asistenţa fără bani“.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: