Grup energetic de un miliard de euro la CE Rovinari

Discuţiile din ultimele luni despre posibila construire a unui grup energetic nou în cadrul Complexului Energetic Rovinari s-ar putea materializa în cursul acestui an, banii necesari unei asemenea investiţii urmând să provină în mare parte de la cea mai mare companie de stat de profil din China. Compania cu pricina şi-a trimis deja emisarii în Gorj, aceştia vizitând judeţul la sfârşitul săptămânii trecute.

Interesaţi mai mult de a face cât mai multe fotografii, posibilii investitori au fost primiţi de către subprefectul Marcel Romanescu şi de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Râbu, specialist în minerit. China Naţional Electric Equipment Corporation a fost prezentată ca o unitate foarte puternică şi dispusă să construiască la Rovinari un grup energetic de 500 MW, proiect care a primit anul trecut avizul Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic.

Chinezii vorbesc în documentele lor despre interesul de a se implica într-o asemenea afacere, ei solicitând însă şi sprijin de la Guvernul României pentru a avea certitudinea că, în timp, îşi vor recupera banii pe care i-a băga într-o astfel de afacere la Rovinari. „Ne aşteptăm ca Guvernul României să promoveze un regulament special pentru proiectul Rovinari, în scopul de a specifica în mod clar drepturile şi obligaţiile cu privire la construirea, operarea şi transferul în cazul perioadei de exploatare exclusivă, astfel încât să asigure finalizarea cu succes a proiectului şi să ofere sprijin juridic pentru finanţarea de pe piaţa de capital. CNEEC, ca o companie cu experienţă internaţională, va înfiinţa o companie de proiecte în vederea investirii, proiectării, construirii şi exploatării proiectului menţionat mai sus. Guvernul şi compania de proiect vor semna un acord care precizează pentru ambele părţi drepturile şi obligaţiile legate de construirea, operarea, întreţinerea şi transferul sub îndrumarea generală a autorităţilor, de acordare a unei perioade de 10-30 ani de exclusivitate în operare, care permite companiei de proiect să se angajeze în construirea sistemul de energie electrică”, se arată în documentele aduse de chinezi şi traduse destul de aproximativ în română

Discuţii încă de acum un an

Directorul de investiţii al CE Rovinari, Vasile Tudorescu, a reprezentat unitatea la întâlnirea cu chinezii, acesta menţionând că de circa un an de zile poartă discuţii cu chinezii pentru a ajunge în această fază a negocierilor. Acesta spune că şansele de realizare a investiţiei sunt foarte mari, chiar şi după ce CE Rovinari va fi inclus în viitoarea companie energetică Electra. „Indiferent de forma viitoare de organizare, chiar şi în cadrul Electra, complexul va demara procedurile pentru a înfiinţa cu chinezii o societate mixtă, care să se ocupe de realizarea noului grup energetic. Ei sunt dispuşi să asigure partea financiară şi, mai ales, echipamentele necesare, iar noi ne vom implica sunt alte forme. Este ceva similar cu modul de construirea a reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă“, declară Tudorescu.

CE Rovinari a fost inclus în noua companie energetică Electra alături de complexurile de la Craiova şi Turceni, precum şi de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica. Discuţiile de acum sunt cele mai recente pe marginea înfiinţării unor noi grupuri energetice în Gorj, astfel de discuţii având loc în special în preajma alegerilor. Motru, Sărdăneşti şi chiar Rovinari au fost locurile „preferate” de diferiţii „investitori” care s-au perindat pe la masa autorităţilor din judeţ, deocamdată nefiind materializat niciunul dintre proiectele despre care s-a tot discutat în ultimii ani.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: