Asta-i drona ce-am pohtit

Hai că ne-am mai liniștit. Putem să ieșim pe stradă și să mergem la piață fără frică. Poate doar cu teama că n-o să ne ajungă banii, dar alta nu. Pentru că cinci drone (avioane fără pilot) luate de la americani veghează asupra noastră. Mă rog, nu chiar ”luate”. Cumpărate pe 3 miliarde de euro ar fi mai corect spus. Că doar ne-a avertizat președintele Băsescu de-acum câțiva ani că trebuie s-o sugem marelui licurici. Doar că asta e nouă: păi noi i-o sugem și tot noi plătim?

Pe de-o parte, s-ar putea dovedi utile și dronele astea. De exemplu, companiile aeriene low-cost le-ar putea împrumuta și pune pe ruta București – Madrid. Vă dați seama ce senzație ar face printre căpșunarii hi-tech? Imaginați-vă titlurile din presa americană: O companie aeriană din România a scos pe piață avioanele de pasageri fără pilot, dar cu curci și gâște în sacoșe de rafie. Sau ar putea Dacia să fure tehnologia și să facă și ei niște drone low-cost, fără pilot, fără aripi și cu motor mic, de rahat, pe benzină. Or să se umple orașele de taxiuri drone, în locul Loganurilor. Dar pariu că la noi până și taxiurile fără șofer te vor ocoli și-ți vor da radioul pe manele la maxim? Dar tot e bine, măcar vor fi aici, cu noi, pe pământ. Că pe cer acolo ce să facem cu ele? Ce să spionăm? Cum fac ungurii autostrăzi? Cum se poartă bulgarii frumos cu turiștii? Cum sunt sârbii oameni demni și dârzi? Astea nu se pot învăța cu dronele. Decât să ne dea avioane fără pilot, americanii ne-ar fi fericit mai mult dându-ne niște avioane fără bani. Sau poate chiar niște bani fără avioane, de ce nu?

Plus că bine-bine, n-au pilot. Dar nici copilot? Că domnul Ponta e tare priceput în calitate de asistent al oamenilor care conduc. Apropo, mă mir că, în populismul lui feroce pe care-și joacă toate cărțile în ultima vreme, noul premier nu a anunțat că va achiziționa câte o dronă din asta pentru fiecare ministru, ca să nu mai cheltuiască bani aiurea cu salariile șoferilor de limuzine.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: