Asta-i Ponta ce-au pohtit

Părerea despre Mircea Geoană mi-am exprimat-o mai demult, încă de pe vremea când se bătea cu Băsescu în turul doi. Am spus de-atunci că mi-e simpatic, în ciuda cetei deloc simpatice care-l sustinea (si care până la urmă i-a pierdut meciul). E genul de prostănac din romanele lui Steinbeck. Nu-si asumă conditia si nici nu pare că ar constientiza-o, măcar, dar e blând, naiv si pare bine intentionat. Sigur, asta nu-l face potential conducător. Din contră. Naivitatea si blândetea nu fac casă bună cu deciziile luate pe cont propriu. Însăsi vizita neinspirată (ca să fim drăguti) cu care a pierdut alegerile a confirmat bănuielile că e un tip usor de influentat. Dar asa, să-l vezi la televizor cum zâmbeste frumos si chiar să-l auzi vorbind engleză sau franceză (mult peste orice presedinte al acestei tări, actual sau fost), Geoană este simpatic.

De când s-a făcut președinte al Senatului, Geoană a mai punctat la capitolul simpatie adoptând o pozitie diplomatică, de neutralitate, care îl prinde binisor. L-am auzit de multe ori temperându-i pe realizatorii de pe Antena 3, ba chiar contrazicându-i. si nu părea s-o facă doar de dragul de-a juca rolul de avocat al diavolului. Nebunul ăsta chiar s-a gândit că ai putea fi echidistant si decent în politica românească (împărtită în general în lingăi si lătrăi raportati la acelasi personaj central), ceea ce nu poate decât să mă bucure. Faptul că Geoană e sincer în demersurile lui mi-a fost confirmat când întreg PSD-ul s-a băsicat că Mircică a vorbit atât în numele opozitiei, cât si în numele puterii, într-o excursie pe cont propriu în America. Haios, nu?

La întoarcerea în tară, Geoană a fost amenințat cu excluderea din partid. Luni era doar o chestiune de ore si de birocratie până Mircică ar fi fost dat afară, zice-se, din PSD si s-ar fi mutat la UNPR. Președintele Ponta era sigur că-l va înlătura. Marti, calculele politice s-au refăcut si dinozaurii s-au răzgândit. Năstase si Iliescu au anuntat amândoi că nu se pune problema să ceară excluderea lui Ponta si nici schimbarea lui din functia de presedinte al Senatului. Ponta s-a supărat si-a zis că el îi dă înainte cu excluderea. Dar, desigur, nu prea contează ce zice Ponta. Pentru că Ponta e cam la fel de influent în partid pe cât e si Geoană. Cu diferenta că Ponta mai e si antipatic, si impertinent, si cu pretenții de revolutionar. Or vechilor pesedisti nu le plac revolutiile decât atunci când le fac ei.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: