Atenţie! Zeci de gorjeni intoxicaţi cu ciuperci

Ciupercile au băgat în spital aproximativ 20 de persoane în numai câteva zile. Gorjeni cu vârste diferite au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean în stare gravă după ce au consumat ciuperci necomestibile. Unii au primit îngrijiri medicale de urgenţă şi au plecat acasă, însă alţii au ajuns la Secţia Terapie Intensivă.

Ciupercile au făcut victime de toate vârstele în judeţul Gorj. Cei care au ajuns la spital intoxicaţi cu ciuperci sunt din mai multe localităţi ale judeţului. „Ne-am confruntat cu o situaţie mai deosebită, în sensul că în ultimele ore au ajuns la spital peste 17 persoane intoxicate cu ciuperci. A fost flux continuu la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru că au fost foarte multe persoane din localităţi diferite ceea ce ne duce cu gândul că s-au făcut încrucişări între ciupercile combustibile şi cele necombustibile”, a declarat Cristina Căliman, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.

Deşi au ajuns la spital în stare critică, cei care au consumat ciuperci vor face acelaşi lucru în continuare. Oamenii spun că a fost doar o întâmplare pentru că ei cunosc ciupercile şi le culeg atât pentru consumul propriu ci şi pentru a le comercializa. „Eu cunosc bine ciupercile. Nu mi s-a întâmplat niciodată şi am cules toată viaţa. Am fost şi eu aproape de casă. Am găsit câteva ciuperci şi le-am pus în tigaie. Am mâncat, iar dimineaţa mi-a fost rău. M-a găsit un prieten şi m-a adus la spital în comă.  Cine ştie ce s-a întâmplat pentru că oamenii de acolo vând ciuperci şi nu s-a întâmplat niciodată nimic. Eu o să mănânc în continuare”, spunea un pacient.

Medicii nu exclud posibilitatea ca în perioada următoare numărul celor vor ajunge la spital din acest motiv să crească.

RECOMANDĂRI

 „La primele simptome trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. La intoxicaţia cu ciuperci înlăcrimează ochii, dureri abdominale, semne vitale scăzute, sunt afectaţi rinichi, ficatul, persoana respectivă se deshidratează, intră în comă şi poate chiar deceda. Este important ca la primele simptome persoana respectivă să bea un pahar cu apă călduţă cu sare pentru a-şi provoca vomă, iar apoi să se prezinte de urgenţă la medic”, a declarat Sanda Mischie, medic specialist.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: