Au ascuns drogurile într-o mașinuță de jucărie. „Luași pachetul?”

Doi tineri, unul din Gorj și altul din Vâlcea, stau după gratii de aproape o jumătate de an, pentru droguri. Drogurile în valoare de 25 de mii de euro, cumpărate din Italia, au fost ascunse într-o mașinuță de jucărie și trimise în țară cu autocarul. Cocaina urma să ajungă pe piața neagră din Gorj, dar pe fir au intrat anchetatorii. Tinerii au fost săltați din trafic și reținuți.

Sorin Hoală (26 ani) din Râmnicu Vâlcea și Bogdan Brebenel (29 ani) din comuna gorjeană Bengești-Ciocadia au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic internațional de droguri de mare risc.

Cei doi se află încarcerați în Penitenciarul Craiova și au cerut să fie plasați în arest la domiciliu. Ambii locuiesc în comuna gorjeană Bengești-Ciocadia.

Curtea de Apel Craiva le-a respins definitiv cererea, la sfârșitul lunii martie, motivând că lăsarea lor în libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică.

Droguri cărate cu autocarul

La jumătatea lunii octombrie 2019, Hoală și Brebenel au ajuns în orașul Milano, pentru a cumpăra 250 de grame de cocaină. Au probat marfa și au reușit să o procure, deși inițial li s-a cerut un preț de 42-45 euro/gram. Fiecare a contribuit, în mod egal, cu o sumă de bani, respectiv 4.000 de euro.

Praful alb a fost ascuns într-o mașinuță de jucărie depozitată într-o geantă de voiaj, care conținea și articole de îmbrăcăminte, jucării și dulciuri pentru membrii familiei lui Hoală. Ulterior, geanta, de 20 de kg, a fost expediată în România, de iubita vâlceanului, prin intermediul unei firme de transport internațional de persoane și mărfuri, fiind adusă cu autocarul până în municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Cei doi tineri au revenit în Gorj, cu trei zile înainte de sosirea autocarului. Au mers apoi în județul vecin, pentru a recupera cocaina.

Interceptări codificate

După ridicarea drogurilor, Hoală și-a contactat iubita și i-a adus la cunoștință, folosind un limbaj codificat, că a ridicat geanta plină de „cadouri”. „Îmi luai fată pastilele di acolo. / Luași pachetul? Gata? / Îl luai, speria-te-ai că ești proastă!/ Eee, bre, dulciurile copiilor… Îhm!/ Plecași?/ Numai mașinuțe, numai ciocolate, numai…/ Bine, să mă suni când ajungi acasă! Da?”, sunt interceptările de la dosar.

Tinerii nu știau însă că se aflau în vizorul procurorilor antidrog. La intersecția DN 67 cu DC 22, pe raza localității Polovragi, a fost organizată o acțiune de prindere în flagrant a celor doi traficanți. VW-ul Passat, condus de gorjeanul Brebenel, a fost oprit în trafic. În momentul în care a observat poliția, Hoală a ascuns drogurile.

Cu ocazia percheziției corporale, asupra tânărului din Vâlcea a fost găsit, în pantaloni, un pachet ambalat cu bandă adezivă, material plastic și folii de staniol, de culoare gri. El le-a declarat anchetatorilor că este cocaină comandată din Italia pentru consum.

Tinerii nu au fost însă crezuți, pentru că au picat pe interceptări când discutau despre prețul de vânzare, dar și despre modalitatea de a mări cantitatea de cocaină, prin amestecarea ei cu alte substanțe și distribuirea către consumatori din județul Gorj.

Hoală a fost reținut pe 28 octombrie, iar partenerul său, abia pe 13 noiembrie. De atunci se află în arest preventiv și au tot solicitat să fie arestați la domiciliu. Instanța a apreciat însă că menținerea măsurii  preventive „este necesară în vederea asigurării bunei desfășurări a procesului penal”, cu atât mai mult cu cât cercetarea judecătorească nu a început, iar inculpații nu au fost audiați.

Tribunalul Gorj a stabilit pentru data de 9 aprilie termen de judecată în acest dosar de trafic de droguri. Un alt gorjean, din Bengești-Ciocadia, a fost condamnat recent, în primă instanță, la cinci ani de închisoare, pentru trafic de droguri,

Vizualizări: 2,644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: