Au donat organele fiului mort la Londra, dar nu-l pot aduce acasă

Durere fără margini pentru rudele unui tânăr de 24 de ani care şi-a pierdut viaţa la mijlocul lunii trecute la Londra, în urma unui accident produs cu bicicleta într-o intersecţie. Alexandru Zian Vasiliu avea domiciliul la bunici, în satul Lihuleşti din Berleşti, mama sa stând în localitatea mehedințeană Gvardeniţa. Femeia a acceptat ca organele băiatului să fie donate unor pacienţi englezi, după ce i s-ar fi dat de înţeles că va fi ajutată cu repatrierea trupului neînsufleţit, însă după ce englezii şi-au terminat „treaba” nimeni nu o mai bagă în seamă pe mama îndoliată, iar aceasta nu ştie cum să îl aducă acasă pe fiul său.

Singurul lucru pe care Mihaela Vasiliu l-a aflat despre fiul său a fost că accidentul în care a fost implicat acesta ar fi avut loc pe 15 iulie. În acea zi medicii de la un spital englezesc au sunat-o și i-au transmis că fiul său a fost implicat într-un eveniment rutier, că este în comă profundă și că în câteva ore băiatul va fi deconectat de la aparate. Cu ajutorul unui translator medicii au transmis însă și întrebarea în privința unei posibile acceptări de donări de organe, femeia cerând un răgaz. După consultări cu bunicii din Berlești ai lui Alex, în special cu bunicul Gheorghe Păiuș, ea le-a transmis englezilor că speră ca fiul ei să trăiască prin organele care vor ajunge în corpurile unor pacienți care aveau nevoie de acestea, ea nefiind de acord însă cu donarea pielii.

mort_la_londra

„Aveau probabil nevoie și de piele, dar am spus că nu sunt de acord cu asta pentru că dacă tot mi-l golesc pe interior măcar pe exterior să mi-l lase întreg și să pot să îl îngrop și eu creștinește. M-a sunat un doctor care a zis că îl cheamă Jhon, apoi m-a sunat și un polițist pe care tot Jhon îl chema, apoi a mai fost o doctoriță Fiona. M-au ținut la telefon toată noaptea, m-au întrebat de bolile copilului, pe unde a fost, ce a făcut, dacă a suferit de ceva și, în final, mi-au dat de înțeles că voi fi ajutată și cu repatrierea, iar eu am crezut că pentru binele pe care îl fac voi fi cu adevărat ajutată. M-am gândit că copilul meu va trăi prin alte persoane, dar dumnealor nici măcar bunul simț de a mă contacta nu l-au mai avut pentru a-mi spune care e situația cu băiatul. Nu mai răspund nici la telefoanele mele”, afirmă mama îndoliată.

Păcălită?

Mihaela Vasiliu a apelat la o fostă colegă de-a sa din Valea Jiului care vorbește engleza și care a dat nenumărate telefoane inclusiv la consulatul și ambasada României la Londra, însă fără rezultat. Ea spune că „doctorul Jhon” sau „polițistul Jhon” s-ar putea să nu existe pentru că pe numerele de pe care a fost sunată și a apelat înapoi nu i-a mai răspuns nimeni niciodată. Femeia spune că singurul care a mai întrebat-o despre problema cu băiatul a fost un ofițer din cadrul IPJ Gorj, care monitorizează situația, ea declarând că nu are cum să ajungă la englezi pentru a aduce acasă trupul neînsuflețit al lui Alexandru.

„Când sunăm la Londra nu mai răspunde nimeni. Nici nu știm noi pe unde să sunăm, dar cei pe care i-am rugat să ne ajute ne spun că nu le răspunde nimeni. Eu atât doream, să îmi văd băiatul acasă, ca să îl pot înmormânta creștinește, că suntem ortodocși și ținem la tradițiile noastre. Le-a spus să nu îl incinereze că nu sunt de acord cu așa ceva, dar le-am spus și că nu am bani pentru a ajunge acolo pentru a afla la fața locului ce s-a întâmplat. De fapt, nici nu știm exact cum a murit pentru că dacă nu avem bani nu avem nici posibilități să aflăm”, spune femeia, vorbele sale fiind susținute și de actualul său soț, tatăl vitreg al lui Alexandru.

„Noi îl așteptam pe Alex acum acasă, dar nu o să mai vină viu. Doctorul care ne-a sunat și a ținut legătura cu noi o noapte întreagă nu mai răspunde, nu mai avem nimic de la el. Doar când a fost de acord nevastă-mea cu donarea de organe a fost de găsit, în rest nu. Noi nu mai avem acum ce să facem. Am fi vrut să luăm legătura cu acel doctor, dar dacă închide telefonul vă dați seama că nu se va mai întâmpla nimic de acum încolo”, spune tatăl vitreg al lui Alexandru, familia având nevoie de 3500 de euro pentru a putea repatria acasă trupul neînsuflețit al tânărului, bani pe care, evident, nimeni din apropiații băiatului nu îi are.

Acum, Alexandru este plâns de prieteni pe facebook, aceştia neputând să meargă, aşa cum ar fi normal, la înmormântarea lui.

Vizualizări: 457

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: