Au golit casa vecinului plecat la muncă în Italia

Un gorjean plecat la muncă în Italia a avut surpriza să-şi găsească locuinţa goală. Hoţii i-au luat acestuia nu doar centrala termică, ci şi caloriferele, frigiderul, aragazul, drujba şi cam tot ce mai strânsese păgubitul pe acasă. Furtul produs acum un an a ieşit de abia acum la iveală, când proprietarul a venit în ţară pentru a-şi înmormânta o rudă.

Furtul cu pricina s-a produs la o casă aflată în construcţie în satul Rasoviţa, în comuna Leleşti. Aproape de capătul uliţei, casa respectivă era supravegheată „ochiometric” de către vecina de peste stradă, dar şi de către vecinul de deasupra, despărţit de „pradă” doar de un gard care, de fapt, numai gard nu era. Proprietarul a plecat de un an şi jumătate cu toată familia la muncă în Italia şi, când a mai venit pe acasă, şi-a cumpărat şi el ce a putut cu banii strânşi peste hotare. Primul care ştia ce intră în casă era, evident, vecinul care a şi dat spargerea, un tânăr de 22 de ani. Acesta şi-a chemat un cumnat de la Târgu Jiu şi, pe parcursul primăverii trecute, au intrat în locuinţa lăsată singură după cum au vrut.

La adăpostul întunericului hoţii au luat tot ce le-a poftit inima, nimeni prin sat neştiind nimic despre cele întâmplate. „N-am văzut, n-am auzit nimic, că hoţii nu fură ziua. Câinii au mai lătrat, dar dacă ăsta de se zice că a furat stătea gard în gard cu păgubitul, vă daţi seama că nu-l vedeam noi. Au intrat de câte ori au vrut, au luat tot ce au vrut şi uite că de abia acum i-a prins Poliţia”, spunea ieri unul dintre localnici.

Lista obiectelor furate

IPJ Gorj a anunţat ieri oficial că a reuşit să dea de urma celor doi suspecţi după ce proprietarul casei a venit şi a reclamat furturile succesive. Omului nu i-a venit să creadă când s-a întors din Italia că fusese prăduit de consăteni, mai ales că, la câteva zile, o suna pe vecina de peste stradă care îi spunea, după o privire aruncată peste gard, că totul este în regulă. Venit acasă ca să-şi înmormânteze o rudă, bărbatul şi-a găsit doar zidurile de la casă, iar dacă mai lipsea puţin risca să îi fie furată şi tabla de la acoperiş.

Lista obiectelor furate este lungă, paguba fiind de vreo 30.000 de lei, după cum spun poliţiştii. „În perioada martie–aprilie 2012, cei doi autori au pătruns prin efracţie în imobilul părţii vătămate de unde, în mai multe rânduri au sustras mai multe bunuri, respectiv: o centrală termică, marca Proterm, 8 calorifere care erau montate pe pereţi în imobil, un aragaz marca Ariston, un cuptor cu microunde, marca LG, un motoferăstrău mecanic, marca STILL, un generator de curent, o maşină de spălat, o motocoasă cu fir, 2 bormaşini cu acumulator, un pistol de vopsit, un circular pendular, precum şi alte unelte, valoarea prejudiciului cauzat fiind de circa 30.000 lei. Până în prezent au fost recuperate: aragazul, maşina de spălat, generatorul de curent, cuptorul cu microunde, reprezentând circa 25% din prejudiciul cauzat”, spune IPJ Gorj într-un comunicat de presă.

O lună de arest preventiv

Cei doi suspecţi au fost prezentaţi ieri, mai întâi, la procuror şi mai apoi la Tribunal cu propunerea de arestare preventivă, pe numele lor fiind emis mandat pentru 29 de zile, sub acuzaţia de furt calificat. La Rasoviţa oamenii spun însă că nu pot să doarmă liniştiţi nici măcar aşa pentru că oricând alţi hoţi pot veni să fure la adăpostul întunericului, deşi prin sat instalaţia de iluminat public funcţionează, iar pe vreo doi stâlpi sunt montate şi camere de supraveghere video.

Cei de la Primărie recunosc însă că cele două camere nu pot să acopere întreaga uliţă, iar bani pentru aşa ceva nu există, îngrijorarea localnicilor fiind temeinică. „Eu nu dorm noaptea decât foarte puţin. Mai mult dorm ziua, iar noaptea stau de pază că nu ştii când vine unu peste tine în casă. La poliţai nu le mai dă benzină, nu mai patrulează nimeni, suntem doar noi pe aici şi dacă nu ne apărăm riscăm să fim la mila hoţilor”, spunea un bătrân din Rasoviţa.

Galerie foto


Vizualizări: 272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: