Au picat doi, cine urmează

Anul trecut candidau la alegerile prezidenţiale din România, acum sunt după gratii. Vorbim de Elena Udrea şi Dan Diaconescu, creditaţi cu voturi de sute de mii de români. Oare câţi din cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale de anul trecut vor mai fi arestaţi? Dacă ne uităm pe listă, vedem că sunt vehiculate unele nume în dosare penale, începând cu Ponta, Tăriceanu, Meleşcanu. Nu ar fi exclus să îi vedem pe la DNA pe Brânză sau pe Vadim Tudor.

Sigur, nu vreau să spun aici că Iohannis îşi arestează contracandidaţii. Nici pe departe. Vorbesc despre lipsa de ruşine a politicienilor români. Într-o ţară cu democraţie adevărată, un politician implicat într-un scandal cu un iz de credibilitate este terminat din prima zi, forţat de opinia publică de demisioneze. La noi, mai întâi scriu ziarele câţiva ani, apoi apare şi o plângere sau o autosesizare la parchet, dar mai stă câţiva ani prin sertare şi cine ştie cum, un politician dintr-o sută pică în mâinile justiţiei. Hai să zicem că în ultimii ani a mai crescut riscul, la 5 la sută, dar nu mai mult.

Dan Diaconescu, spre exemplu, a intrat ieri în închisoare pentru un şantaj comis acum zece ani. Putem spune că avem justiţie? Mai e mult până departe. Elena Udrea este în arest preventiv pentru fapte din campania prezidenţială ailaltă, adică de prin 2009. Iar dosarul a fost scuturat de praf după ce protectorul Băsescu a rămas fără telefonul scurt către DNA şi SRI.

Problema cea mai mare nu este însă la instituţii, nici la politicieni. Ci la populaţie, la electorat, la societatea civilă care nu găseşte pârghii să sancţioneze politicienii corupţi, procurorii corupţi şi aşa mai departe. Dacă oamenii au înţelege că puterea este la ei în fiecare zi, nu doar din patru în patru ani, România ar arăta altfel. Dar asta ar însemna să nu îşi mai dea votul pe ulei şi zahăr, să nu mai stea pasiv când vede un abuz, să nu mai dea şpagă pentru a-şi rezolva o problemă etc. Curăţenia României trebuie să înceapă cu fiecare din noi, astfel încât unui politician cu dosar să îi fie ruşine şi teamă de alegători.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: