Au sărbătorit cu 12000 de oameni pe stadion în plină pandemie

Nu toate statele lumii au luat măsuri de distanţare  socială  în această perioadă. Cu câteva zile în urmă, în Tadjikistan s-a sărbătorit Nowruz, sărbătoare a primăverii, în ciuda avertismentelor Organizației Mondiale a Sănătății .Statul vecin cu China este unul dintre puţinele care nu a raportat nici un caz de  coronavirus, după ce şi-a închis complet graniţele şi aeroporturile.

Preşedintele Tadjikistanului  a vorbit despre imunitatea  poporului tadjik la bolile infecțioase în faţa  stadion plin, de aproximativ 12000 de oameni, mulți dintre ei școlari și studenți care sărbătoreau Nowruz. Un eveniment care s-a organizat pe stadionul din orașul Khujand şi care a strâns laolaltă mii de persoane, iar președintele Emomali Rahmon s-a adresat direct populației  spunând că nu au motive de panică dacă respectă  standardele de igienă. ”Menținerea locuințelor curate și a standardelor de igienă sunt unele dintre calitățile cetățenilor noștri. Sănătatea e în mâinile noastre”, a spus șeful statului, care a insistat că nu există motiv de panică publică,  a informat eurasia.net.

Tadjikistan este una dintre cele mai sărace țări din Asia Centrală, iar experții prevăd un dezastru în cazul în care COVID-19 se va răspândi. ”E greu să-ți imaginezi ce consecințe vor fi. Nu există paturi de spital suficiente, nici ventilatoare, nici medici experimentați. Noi avem probleme să plasăm 5.000 de oameni în carantină, imaginați-vă ce-ar fi dacă am avea câteva mii de pacienți”, a avertizat Abror Asoev, un medic local cu 20 de ani de experiență.

Statul din Asia şi-a primit acasă cetăţenii din afara ţării dar i-a băgat pe toţi în carantină, indiferent  de zona din care au venit. Potrivit ministrului Sănătății de la Dushanbe, 5.500 de persoane au fost carantinate în perioada februarie - martie. Autoritățile susțin că fac teste pentru coronavirus și că monitorizează situația din teritoriu.

În ciuda ameninţării potențiale, un focar de coronavirus ar putea distruge sistemul de sănătate tadjik, guvernul este totuși încrezător și intenționează să mențină stilul de viață obişnuit al populaţiei şi, de aceea, în acest week-end a început şi campionatul naţional de fotbal.

Vizualizări: 2,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: