Au trecut trei zile şi nu este nimeni arestat

Am prieteni care spun că presa este principalul vinovat pentru situaţia în care este astăzi România. Pentru că nu scrie anumite subiecte, pentru că are complicităţi cu politicieni etc. Este adevărat că 90% din presă s-a reorientat spre subiecte mai uşor de documentat, care fac trafic pe internet şi aşa mai departe. Mai sunt câţiva ziarişti care încearcă să scoată mizeria la suprafaţă, efortul lor fiind de cele mai multe ori în zadar. Nicio instituiţie a statului nu mai reacţionează după o dezvăluire în presă. Toată lumea doar se preface că reacţionează, noi ne prefacem că îi credem şi consemnăm asta.

Să luăm cazul de la Aparegio, unde un iubitor de natură, Claudiu Fiu, a făcut pe cont propriu o investigaţie şi a aflat că societatea de apă-canal goleşte vidanjele cu rahat în Jiu. Unde face asta? Chiar în curtea instituţiei, prin care trece un canal deschis care ajunge în Jiu. Potrivit legii din România, deversarea mizeriilor în ape naturale se pedepseşte cu puşcăria. Au trecut trei zile şi nu este nimeni arestat. Din păcate, nu o să facă nimeni puşcărie pentru că a aruncat vidanje de rahat în Jiu.

Poliţia a anunţat că va face cercetări. Aşa, şi? A mai anunţat mii de anchete despre care nu s-a mai spus niciodată nimic. Ei zic că nu au voie să vorbească despre anchetele în curs, probabil că aşa este, dar nici că le termină vreodată. Dau scris că dosarul, dacă va fi deschis, nu va fi finalizat în următorii cinci ani. Aceeaşi poliţie a deschis dosar şi când jurnalistul Narcis Daju a scris despre casieria Aparegio transformată ilegal în apartament de serviciu pentru un consilier al directorului. Daju a publicat toate documentele, astfel că un poliţist putea finaliza dosarul în trei zile. Au trecut luni şi nu s-a întâmplat nimic. Cu excepţia faptului că jurnalistul a fost dat în judecată.

Garda de Mediu a trimis un control după ce jurnaliştii au sunat să spună că a filmat cineva cum vidanja era golită în canal. Da, aici o să avem un raport strict pe ce s-a întâmplat vineri, o amendă şi un plan de măsuri. Atât. Nu se va întreba nimeni de ce a fost aleasă această soluţie, de câţi ani se aruncă rahatul în Jiu, ce probleme sunt la staţia de epurare pentru modernizarea căreia au fost cheltuite zeci de milioane de euro şi despre care ani la rând ni s-a spus că este finalizată în proporţie de 97-98%. Cei de la Garda de Mediu nu îşi vor pune întrebările astea pentru că ştiu deja răspunsurile şi ştiu pe cine ar deranja răspunsurile cu pricina. Cu privire la staţia de epurare din Târgu Jiu, DNA a ridicat o rabă de documente prin 2014, dar se pare că procurorii încă nu s-au apucat de citit.

Este o întrebare clasică, fără răspuns: Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Aşa şi cu presa şi cu instituţiile. Nu ştim cine a murit întâi, presa de investigaţie sau instituţiile statului? Probabil că nici nu mai contează cine este de vină pentru faptul că am murit cu toţii. Întrebarea este când ne trezim, dacă ne mai trezim?

Vizualizări: 6,426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: