12 copii, cinci luni sub pământ

Aventură incredibilă trăită în aceste zile de 12 copii din Thailanda, membri ai unei echipe de fotbal, şi de antrenorul lor. Pe 23 iunie, cei mici au mers să viziteze o peşteră. O ploaie torenţială a inundat grota şi cei 13 au rămas blocaţi. A plouat continuu mai multe zile, astfel că nici vorbă să mai poată cineva să intre sau să iasă.

Drama prin care trec aceşti copii a dus la o mobilizare internaţională pentru salvarea lor, cum nu s-a mai văzut demult.

Cei mai buni scafandri din lume şi cea mai bună aparatură de căutare au ajuns în Thailanda. Cu toţii sperau să îi găsească pe copii pe un platou mai înalt. După zile bune de căutări, salvatorii au ajuns la platou. Şocul a fost puternic, pentru că şi platoul cu pricina era inundat. Salvatorii nu au vrut să renunţe şi au mai căutat încă sute de metri de galerii. În a noua zi s-a întâmplat ceea ce mulţi nu mai credeau. Cei 12 copii şi antrenorul lor au fost găsiţi în viaţă. Nemâncaţi, deshidrataţi, îngheţaţi, foarte-foarte slăbiţi, dar în viaţă.

Ca prin minune, apele au format o movilă de noroi, iar în vârful ei sunt copiii şi antrenorul lor. Drama continuă însă, pentru că micuţii nu pot fi scoşi de acolo. Drumul pe sub apă este dificil pentru scufundătorii profesionişti, fiind puţin probabil ca băieţii, în starea în care se află, să facă faţă, pentru că vorbim de kilometri.

Operaţiunea internaţională de salvare, care ţine o lume întreagă cu sufletul la gură, merge pe mai multe variante. În primul rând, copiii au primit apă, mâncare, medicamente. Va fi instalată o linie telefonică, pentru ca băieţii să poată dialoga cu părinţii. Pompe de mare putere lucrează non-stop pentru scoaterea apei din peşteră, dar va dura cam patru luni până când apa va fi la un nivel care să permită scoaterea copiilor înot. Prognoza meteo nu este favorabilă, se anunţă furtuni şi ploi torenţiale, care vor îngreuna operaţiunea de salvare.

Doi scafandri au decis să se mute pe movila de noroi cu copiii, pentru a-i învăţa pe aceştia să facă scufundări. Nu acum, ci după ce se mai întremează. Salvatorii vor sta acolo patru luni sau cât va fi nevoie, pentru că nici pentru ei nu ar fi uşor să parcurgă traseul zilnic. Autorităţile au găsit chiar şi un medic şi o asistentă medicală care vor merge la copii pentru a-i consulta.

În ceea ce priveşte modul în care au reuşit să supravieţuiască timp de 10 zile într-o peşteră întunecată fără mâncare, presa thailandeză a informat că antrenorul le-a spus băieţilor să se întindă pentru a economisi energie şi să bea doar apa care se prelinge pe pereţii peşterii.

Lumea a trecut în aceste zile un important test de solidaritate. Operaţiunea de căutare a mobilizat agenţii relevante, precum şi asistenţă străină din ţări precum Marea Britanie, China, Japonia, Laos, Myanmar, Australia şi Statele Unite. Omul este însă mic în faţa naturii şi nu ne rămâne decât să ne rugăm cu toţii să se îndrepte vremea şi cu toţii să fie salvaţi.

Vizualizări: 1,907

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: