Audieri de martori în procesul lui Condescu şi Temelescu

Fostul director general de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, şi fostul director financiar, Daniel Olaru, au fost audiaţi la Tribunalul Olt în dosarul în care sunt inculpaţi Marin Condescu şi Viorel Temelescu. Cei doi au depus mărturie în legătură cu modul de încheiere a contractelor de cesiune de creanţă cu firma Edenred, alături de ei fiind audiate şi alte persoane, numărul martorilor care ar trebui să mai apară în faţa completului de judecată fiind unul destul de redus.

Declaraţiile foştilor şefi ai SNLO au fost făcute în contextul în care aceştia au încheiat cu foştii şefi de la Pandurii şi cu cei de la Edenred contractele de cesiune de creanţă pe care procurorii le-au considerat falsificate şi care au stat la baza, în noiembrie 2013, reţinerilor pentru 24 de ore a celor doi inculpaţi. Pe parcursul audierii sale, fostul director general Daniel Burlan a menţionat că şi-a pus semnătura pe contracte în original, nu pe unele falsificate sau în copie, asta în timp ce actualii şefi ai Complexului Energetic Oltenia au susţinut în plângerea depusă la Parchet că astfel de contracte nu ar fi existat şi că ar fi fost falsificate de Condescu şi Temelescu pentru a putea jongla cu banii echipei de fotbal şi cu cei ai minerilor.

Burlan a vorbit în declaraţia sa şi despre împrumuturile pe care Condescu le făcea în nume personal şi cu care, ulterior, împrumuta echipa de fotbal pentru a rezolva anumite probleme financiare. Acesta a explicat că Marin Condescu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Clubului, era împuternicit de acţionari să rezolve anumite probleme financiare care apăreau în momente de criză, împrumuturile luate de la bănci în nume personal fiind una dintre soluţiile care au ajutat echipa de fotbal  la vremea respectivă, Pandurii reuşind astfel să nu fie penalizată sau chiar trimisă în Liga a II-a din cauza unor eventuale datorii. Împrumuturile respective sunt considerate de procurori în rechizitoriul înaintat la instanţă drept o formă de „spălare de bani”, asta în condiţiile în care sumele împrumutate erau luate prin virament bancar de la bancă şi transferate în conturile echipei de fotbal tot prin intermediul sistemului bancar, banii neprovenind din comiterea unor eventuale infracţiuni pentru a fi „spălaţi”.

Control judiciar prelungit

După audierea martorilor care au venit marţi la Tribunalul Olt pentru a depune mărturie în acest dosar, instanţa a dispus şi prelungirea controlului judiciar pentru inculpaţii Condescu şi Temelescu. Măsura respectivă presupune, printre altele, interdicţia pentru cei doi de a lua legătura unul cu celălalt, dar şi cu martorii din dosar. Foştii şefi de la Pandurii în continuare nu au voie să treacă pe la sediul Clubului de fotbal, dar nici pe la cel al Complexului Energetic Oltenia sau cel al Federaţiei Naţionale Mine Energie. Aceştia pot contesta măsura prelungirii controlului judiciar, sentinţa nefiind finală, dar, până acum, Curtea de Apel Craiova nu le-a admis niciodată contestaţiile depuse la astfel de decizii.

Viorel Temelescu a contestat în instanţă şi sentinţa de anul trecut prin care era condamnat la plata unei amenzi penale de 4000 de lei pentru că a fost prins conducând sub influenţa băuturilor alcoolice pe o stradă din municipiul Târgu Jiu. Fostul lider sindical a avut o alcoolemie destul de ridicată şi, iniţial, a primit o amendă penală de 4500 de lei, care, ulterior, la Curtea de Apel Craiova, a fost diminuată. Acum el a cerut instanţei ca amenda penală să fie înlocuită cu o pedeapsă mai blândă, însă magistraţii gorjeni i-au respins ieri cererea, sentinţa nefiind una finală.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: