Audieri maraton în dosarul fostei șefe a APIA Gorj

Inculpații din dosarul instrumentat de DNA,care o vizează pe Delia Petrescu, fostă Mercioiu, au apărut ieri în fața instanței de judecată, unde au trebuit să stea ore în șir în picioare pentru a-i asculta pe martorii audiați. Lista celor care au jurat pe Biblie că vor spune adevărul nu a fost lungă, dar întrebările ce le-au fost adresate au necesitat răspunsuri lungi.

Agentul agricol Haralambie Stoicănel, fost primar la Padeș, a primit încuviințarea judecătorului Gheorghe Constantinescu de a se așeza pe o bancă după ce acesta dăduse semne evidente de oboseală, dată fiind și vârsta acestuia, după ce s-a așezat omul înghițind zahărul dintr-un pliculeț pentru a-și stabiliza glicemia. Stoicănel este doare unul dintre inculpații trimiși în judecată de DNA, cap de afiș fiind fără îndoială fosta șefă a APIA Gorj, Delia Petrescu, alături de tatăl său, Mihail, și Otilia Arjocu, o fost subordonată cu multe bube în cap, probleme penale având și fostul viceprimar Ion Băloi.

Martorul cel mai important audiat ieri a fost Viorel Nicolescu, fost primar la Padeș în mandatul anterior, cel în vremea căruia Stoicănel și Băloi i-au eliberat lui Petrescu o adeverință de proprietar pentru 40 de hectare de teren pentru care acesta a încasat în fals banii de subvenții dați de APIA. Nicolescu a spus ieri foarte clar că semnătura de pe adeverința cu pricina nu îi aparține, deși cineva a falsificat-o, dar nu în locul în care trebuia să semneze primarul, ci în locul secretarului. Secretarul Niță Argintaru a fost și el audiat și a spus că el nu a semnat documentul ce a fost luat mai apoi de bun de APIA, secretarul recunoscând că, dacă ar fi fost să fie respectată legea, nicio adeverință nu ar fi trebuit eliberată până când toți cei care semnează pe ea nu verificau documentele în baza căreia aceasta era emisă.

Legea nu contează

Cei care s-au perindat ieri prin fața judecătorului de caz pentru a fi audiați i-au explicat acestuia că nu au timp să verifice decât prin sondaj modul în care sunt eliberate adeverințele, că e nevoie de multe hârtii care trebuie luate la mână și că nu are cine să facă lucrul acesta. La fel ca într-un proces similar în care Arjocu este inculpată pentru că și-ar fi ajutat cumnatul să obțină ilegal subvenții tot cu o adeverință falsă emisă la Padeș, și judecătorul din acest caz a constatat că una scrie la lege și altfel procedează angajații primăriei. Ex-primarul Viorel Nicolescu chiar a încercat să le ia apărarea foștilor săi subordonați, menționând că au zeci de mii de hectare pe care trebuie să le verifice, că actele nu prea există și că oamenii folosesc pământul în baza unor înțelegeri între ei, de teama impozitelor aceștia nevenind nici să le declare.

Adeverințe și țepe

În fața judecătorului a apărut ieri și Nicolae Lăzăreu, cunoscut în dosar ca Lăzărescu, acesta fiind proprietarul, printre altele, a 40 de hectare de teren pentru care Primăria Padeș a emis adeverința folosită de tatăl fostei șefe de la APIA Gorj pentru a încasa subvenții. Omul a povestit că până în 2011 nu și-a declarat terenul la primărie pentru că și așa avea destul în acte și nu vroia să se împovăreze cu el. În 2010 s-a înțeles cu Mihail Petrescu să semneze un contract de arendă pe motiv că tatăl fostei șefe de la APIA vroia să prezinte contractul unor ciobani care urmau să închirieze terenul de la el. Omul a povestit că el a semnat contractul în alb și nu a primit la schimb nimic, deși i se promisese niște brânză…În 2011 a aflat că Petrescu și-a trecut terenul în proprietatea lui și de abia atunci a mers la Primărie și l-a revendicat, izbucnind scandalul care a dus și la descoperirea altor ilegalități. Cei de la Padeș au emis mai multe adeverințe ilegale, în baza cărora s-au încasat subvenții de la APIA. O parte dintre dosare sunt deja pe rolul instanțelor, altele, după cum s-a discutat ieri în sala de judecată, sunt în curs de cercetare, semn evident că vom mai avea parte de astfel de „dezvăluiri” și în perioada ce urmează.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: