Autoritățile închid site-uri din România, dar nu spun care este baza legală

Aktual24.ro și Russian.rt.com au fost adăugate pe lista site-urilor care ar propaga știri false și ar dezinforma în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, arată o nouă listă publicată joi seara de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Celelalte 9 site-uri pentru care Guvernul a cerut anterior furnizorilor de internet să nu mai poată fi accesate sunt acum indisponibile, chiar dacă nu a fost prezentată o bază legală, scrie hotnews.ro.

Ovidiu Albu, fondatorul aktual24.ro, a reacționat pe pagina de facebook. "Ma confrunt cu o situatie absolut nebuneasca si total absurda. Domeniul aktual24.ro a fost anulat brusc si absolut fara nicio explicatie in aceasta seara. Ulterior, a aparut un comunicat al Directoratului National de Securitate Cibernetica cu o lista de site-uri rusesti de propaganda interzise pentru fake news in care a fost bagat si aktual24.ro. Sunteti nebuni? Unde ati vazut propaganda pro-Moscova pe aktual24.ro? Sunt mii de trolli care ma injura, imi doresc toate ciumele si bolile pentru ca scriu rele de Putin si astia ma interzic pentru ca ii fac propaganda lui Putin? In plus, sunt invocate doua IP din Germania legate de aktual24.ro. Eu n-am mai fost in Germania de 10 ani si nici n-am pe nimeni acolo care sa scrie pentru site, lucru care poate fi dovedit foarte usor.

Inca o data, este o dementa totala. Sunt convins ca toata povestea are legatura cu cresterea masiva de trafic din aceasta perioada, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu stiri anti-Putin si anti-Kremlin. Le stiti, le-ati vazut. Undeva a deranjat extrem de tare si s-a bagat tocmai un fake news despre aktual24.ro.

Am dus o munca titanica sa ajung aici, iar acum ma trezesc interzis in baza unei minciuni cat Rusia de mare. Este pur si simplu grotesc ce mi se intampla. Voi incerca maine sa aflu de unde a pornit aceasta dementa sinistra".

Pe pagina de facebook apar tilurile știrilor din ultimele zile, pentru că site-ul nu poate fi accesat. La prima vedere, nu ar fi nimic în neregulă. Vă prezentăm ultimele cinci titluri: “Moment istoric. Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la UE”, “Peste o sută de scoțieni pleacă să lupte cu rușii în Ucraina. Fost soldat în Irak: Oamenii au nevoie de ajutor”, “Un soldat rus rânjește când Rusia bombardează. Trei zile mai târziu, pe un pat de spital: Putin este un ticălos”, “Primarul din Vilnius schimbă numele străzii pe care se află ambasada Rusiei. Se va numi Eroii Ucrainei”, “Mii de oameni s-au pus în calea tancurilor Rusiei pentru a apăra o centrală nucleară”.

Titluri în neregulă, dar nu ne putem face o idee clară, câtă vreme nu putem accesa site-ul și autoritățile nu explică în ce bază legală închid anumite site-uri și pentru ce motive.

O simplă remarcă “fake news” nu este suficientă.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) nu are atribuții în blocarea accesului la internet, după cum admite pe site-ul propriu.

Datele de la Registrul de domenii de internet RoTLD arată că domeniul de internet aktual24.ro este deținut de o persoană fizică și are momentan probleme. Motivul: "încălcare politică cybersec". Dar, în lista DNSC scrie clar - fake news. Cine constată asta? Care este autoritatea statului care stabilește că o știre este falsă? Niciun site nu ar trebui închis fără hotărâre judecătorească. În niciun caz printr-o decizie administrativă vag motivată.

Citiți mai multe despre atribuțiile sau mai bine zis lipsa de atribuții a instituțiilor statului în acest domeniu AICI.

 actualizare: Site-ul a fost redeschis, autoritățile recunoscând că a fost o eroare. Detalii, AICI.

Galerie foto


Vizualizări: 1,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: