Avem nevoie de bani ca de benzină

Într-o nuvelă a lui Mircea Cărtărescu (a cărei acţiune se petrece înainte de '89), un arhitect se îndrăgosteşte iremediabil şi nebuneşte de noua sa Dacie, deşi nu avea carnet. Arhitectul îşi petrece tot mai mult în maşină, în parcarea din faţa blocului, fascinat de claxonul acesteia. Când sunetul claxonului nu-l mai satisface, cumpără un claxon nou, cu mai multe melodii, şi îşi părăseşte nevasta, mutându-se în maşină. Într-un final renunţă de tot la ideea de a-şi lua permis şi înlocuieşte volanul cu o orgă fantastică (adusă de afară cu mari intervenţii) şi cântă la ea până când degetele îi devin una cu clapele. Nuvela se sfârşeşte cu o imagine SF: arhitectul şi maşina se unesc la nivel molecular şi devin un singur organism. Mie această viziune mi se pare de nivelul celor ale lui Jules Verne. Cărtărescu a anticipat perfect Bucureştiul anului 2010, în care, vrând-nevrând, oamenii trăiesc în maşini.

Nu maşina bucureşteanului funcţionează cu benzină. Bucureşteanul însuşi funcţionează cu benzină. În absenţa combustibilului, nu doar maşina bucureşteanului nu se mai poate mişca de pe loc, ci însuşi posesorul ei va paraliza, pentru că, fără automobil, nu-şi poate folosi nici măcar membrele. Sigur i-aţi văzut la televizor. Simpla dependenţă de maşină nu poate explica asemenea comportament. Zile întregi petrecute la coadă pentru un kil de benzină mai ieftin cu 2 lei. Nervi consumaţi, vânătăi... Nu mai zic că te văd prietenii la televizor şi te faci de râs. Încep să cred că ăsta e şi motivul pentru care fac toţi grevă, de nu le mai ajung zilele în calendar să se programeze în Piaţa Victoria. De fapt, nu vor bani. Dacă nu sunt bani, se mulţumesc şi cu benzină. Nu le trebuie altceva ca să supravieţuiască.

Producătorii de la Hollywood ar trebui să ia act. Mi se pare un subiect gigantic. Avatar va fi apă de ploaie pe lângă el: un scenariu apocaliptic în care Bucureştiul să funcţioneze fără PECO-uri. Vă puteţi imagina ceva mai îngrozitor-

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: