Liderii FNME, negocieri la Ministerul Energiei. Ce au cerut!

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Georgeta Corina Popescu, s-a întâlnit cu lideri ai Federației Naționale Mine Energie pentru a discuta problemele grave cu care se confruntă acest sector, chestiunea mutării sediului Complexului Energetic București în capitală fiind unul dintre subiectele pe care sindicaliștii l-au cerut clarificat. Discuțiile de luni seara au vizat însă, în principal, reactivarea unor măsuri de protecție socială pentru minerii care vor fi trimiși acasă în acest an, semn că sindicatele, mai ales în Valea Jiului, sunt conștiente că lucrurile nu pot continua ca până acum și, măcar pe ultima sută de metri, încearcă să obțină măsuri de acompaniament social pentru oamenii lor.

Dumitru Pârvulescu, președintele FNME, și adjunctul său, Petre Nica, din Valea Jiului, i-au cerut secretarului de stat din Ministerul Energiei să țină cont în deciziile ce vor fi luate în perioada următoare în special de situația din Valea Jiului. Pârvulescu găsește „explozivă” situația din Complexul Energetic Hunedoara, intrat deja în insolvență, principala grijă a sindicatelor fiind acum să reușească să convingă Guvernul să aprobe un set de măsuri de protecție socială până când compania nu intră în faliment. Într-o asemenea situație ortacii nu ar mai primi nimic și ar pleca acasă și mai supărați decât sunt în prezent.

„La colegii din Complexul Energetic Hunedoara situația este explozivă. Acolo obligatoriu trebuie aplicat un program pentru că, dacă vor intra în faliment, li se va strânge mâna și vor pleca acasă cu nimic. Ținând cont de situația de acolo am solicitat ca doamna Popescu să insiste pe majorarea perioadei pentru care salariații din industria minieră beneficiază de venit de completare. În momentul de față e 2 ani, iar colegii din Valea Jiului au cerut 4 ani”, spune Pârvulescu.

 Plăţile compensatorii, miza negocierilor

Liderul FNME declară că și în Oltenia o asemenea măsură este necesară pentru că deja minerii sunt trimiși acasă din lipsa comenzilor pentru cărbune, eventualele plăți compensatorii putând să îi ajute pe aceștia să renunțe în număr mare la locurile de muncă, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut.

”Și pentru noi e o măsură bună dacă se aplică, pentru că trecem prin momente de criză și noi și e posibil să plece mai mulți colegi. Nu vedeți că sunt cariere cu activitate oprită acum, iar unii colegi ar putea pleca dacă li se oferă acompaniament social pe o perioadă mai lungă. Dar o asemenea măsură e urgentă pentru Valea Jiului. La ei lucrurile oricum se vor complica luna viitoare pentru că la mijlocul lui aprilie e posibil să fie retrasă complet autorizația de mediu de la termocentrala de la Mintia. Mai au o salvare cu termocentrala de la Paroșeni, unde s-au mai făcut modernizări pe respectarea normelor de mediu, dar la Mintia nu s-a făcut nimic”, spune președintele FNME.

 Patronatele, de acord cu măsurile sociale

Pârvulescu afirmă că o decizie finală va fi luată și cu acceptul patronatelor din sectorul energetic, liderii FNME având deja la București discuții pe această temă. Primele concluzii sunt pozitive, sindicaliștii trăgând speranțe că odată cu venirea primăverii se va clarifica și situația din sectorul minier. „Discuția de acum a fost una preliminară, pentru a ne spune noi, cei din Oltenia, punctul de vedere. Facem demersuri pentru a activa comisia tripartită Guvern – Patronate – Sindicate. Fără cei trei nu cred că se poate face vreun program. Responsabilitatea e a tuturor. În acest sens am vorbit și cu domnul Ioan Dan Gheorghiu, președinte al Asociației Patronale Energia, și dânsul e de acord cu participarea dumnealor la un astfel de program. E nevoie de programe şi de angajament guvernamental. Nici strategia energetică nu va rezolva mare lucru. E posibil ca actualul ministru să o poată finaliza până în septembrie, cum e termenul. Dar apoi vin alegerile și o parte din actualii parlamentari cu siguranţă nu se vor mai regăsi după aceste alegeri”, mai spune Pârvulescu

Sediul nu se mută, dar se schimbă directorul

Discuţiile pe care cei de la FNME le-au avut cu secretarul de stat au vizat şi problemele generate de mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia de la Târgu Jiu. Dumitru Pârvulescu afirmă că Georgeta Corina Popescu a dat asigurări că problema respectivă nu este una „prioritară” pentru minister şi, ca urmare, CEO va rămâne pe mai departe în capitala Gorjului. Problema pentru compania de stat o reprezintă însă lipsa unui şef care să aibă legitimitate pentru a lua decizii menite să mențină CEO pe piața energetică.

„Nu este o chestiune prioritară pentru minister, iar o astfel de decizie, când se va lua, nu va fi pe explicaţiile oferite de Consiliul de Supraveghere. Dânsa a recunoscut că mai sunt multe lucruri de făcut în Consiliul de Supraveghere şi chiar la nivelul conducerii CEO. I-am si solicitat să facă ceva ca să fie cineva care să conducă şi să aibă autoritate la nivel de companie. În momentul de faţă e domnul Ciobotărică cu atribuţii de director, dar sub el sunt grupuri și grupulețe. Trebuie organizată selecția pentru un viitor manager, dar până atunci trebuie numit cineva interimar cu statut de director general. Ni s-a promis că se rezolvă în regim de urgenţă. Indiferent cine e, să își asume direcția în care merge compania, pentru că situaţia e destul de gravă”, afirmă președintele FNME.

Vizualizări: 5,975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: