AVERTIZARE! Jiul ar putea ieşi din matcă

Râul Jiu ar putea ieşi din matcă din moment în moment în zona Între Jieţe din Târgu Jiu şi asta din cauză că digul de protecţie al râului a fost distrus de apă pe o suprafaţă de peste zece metri. Câţiva localnici sunt înspăimântaţi se gândesc cu groază că va veni apa peste ei.  

Potrivit localnicilor, în urmă cu un an digul cu pricina nu era absolut deloc afectat, acum a fost distrus aprope în totalitate. „Era bun digul, treceau şi cu maşinile pe el anul trecut, acum e dărâmat, mai e puţin şi iese Jiul”, a spus Ion Oproiu, localnic. Viorel Lungu are teren în zona respectivă. Omul vrea să facă o microfermă dar a tot amânat demararea proiectului de teamă ca investiţia să nu-i fie luată de apă. „Am cumpărat terenul, 4300 metri pătraţi, anul trecut, de la o persoană fizică, atunci nu era situaţia asta, digul era întreg. Pe parcurs digul s-a tot surpat iar acum râul ameninţă să iasă din matcă şi să ne inunde atât pe mine cât şi pe vecinii mei”, a spus acesta.

Digul nu va fi refăcut în acest an

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Române Gorj, Teodor Popescu plasează problema Primăriei Târgu Jiu. Popescu susţine că autorităţile locale ar fi trebuit să se ocupe de refacerea digului. „Porţiunea de la CET până la Hidrocentrala de la Piaţa Mare este în administrarea Primăriei Târgu Jiu printr-o adresă scrisă le-am solicitat să se ocupe de refacerea digului”, a precizat Teodor Popescu.

Reprezentanţii Primăriei Targu Jiu spun că sunt necesare circa 20 de miliarde de lei vechi pentru refacerea digului însă nu au nici măcar jumătate din suma respectivă astfel că nu există nicio şansă ca digul să fie refăcut până la sfârşitul acestui an. „Va trebui să punem la punct documentaţia împreună cu cei de la Apele Române chiar dacă ei susţin că ne revine nouă această sarcină pentru că şi ei trebuie să lucreze la regularizarea cursului apei. O să încercăm să obţinem finanţare de la Ministerul Mediului însă anul acesta nu cred că vom începe lucrările“, a spus Marius Ionescu, director Tehnic în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Marius Ionescu dă asigurări însă că deocamdată nu există niciun pericol de inundaţii.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: