Avertizare: Toate opţionalele din grădiniţe sunt ILEGALE!

Aproape că nu există părinte de şcolar sau preşcolar în Gorj care să nu dea bani la grădiniţe şi şcoli pentru cursuri opţionale de engleză, balet, desen şi aşa mai departe. Toate sub acoperirea asociaţiilor de părinţi, care strâng banii şi plătesc de cele mai multe ori „la negru” cadrul didactic. Un parlamentar a propus ca pedepsele pentru colectarea de bani în şcoli să fie cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Deşi în mai toate grădiniţele întâlnim „opţionale”, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj spun că nu au cunoştinţă despre aşa ceva şi că, dacă există, sunt ilegale.

Vestea că ar putea face închisoare dacă mai dispun colectarea fondului clasei prin unităţile de învăţământ i-a luat prin surprindere pe unii directori de şcoli şi grădiniţe din municipiul Târgu Jiu. Cadrele didactice susţin că toate aceste acţiuni se fac doar la solicitarea părinţilor, care îşi doresc condiţii mai bune pentru micuţii lor. Banii pe care părinţii îi dau către grădiniţă ajung în contabilitate sub formă de donaţii, educatoarele având interzis să pună mâna pe banii copiilor. ”Fiecare generaţie de copii, când vine într-o instituţie, poate îşi doreşte altceva. La noi au fost mochetate sălile de clasă din perete în perete, pentru că au fost câţiva părinţi care au spus că ar fi frumos şi elegant să cumpărăm nişte mochete, bucăţi de covoare şi atunci s-au mobilizat fără să fie implicate cadrele didactice şi prin preşedintele comitetului de părinţi s-au strâns bani, s-au achiziţionat pe persoană fizică acele bunuri, au venit la contabilitate, au fost înregistrate şi au intrat în patrimoniul instituţiei, ca donaţie de la părinţi. În regulamentul de funcţionare şi organizare a învăţământului preuniversitar se făcea menţiunea că baza materială poate fi îmbunătăţită prin sprijinul comitetelor de părinţi”, a spus Daniela Sevastru, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit nr.8 din Târgu Jiu. Aceasta a precizat că, la nivelul unităţii de învăţământ pe care o conduce, nu s-a constituit asociaţie de părinţi pentru că este o acţiune complexă care vizează jurişti, contabili cu continuitate, iar fluctuaţia grădiniţei nu permite aşa ceva.

Opţionalele de engleză, desfiinţate

O altă practică ce a trezit suspiciunile părinţilor şi despre care Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj spune că este interzisă în grădiniţe este impunerea unor opţionale de limba engleză, balet, gimnastică sau alte discipline pentru care părinţii scot sume frumuşele de bani din buzunar anual. Astfel de opţionale erau ţinute la clasă de profesori plătiţi în baza unui contract de prestări servicii de către asociaţiile de părinţi. Directorul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Mihai Eminescu” din Târgu Jiu, Ileana Lastovieschi, explică cum este cu aceste asociaţii de părinţi. ”Asociaţia are un statut, există o cotizaţie anuală de 1,5 lei pe lună, este benevolă plus cei 2% din impozite. De exemplu, în acest an şcolar am achiziţionat camere de supraveghere pentru că unitatea a fost spartă. Am avut şi noi opţionale, tot prin Asociaţia de Părinţi, ei au făcut donaţii pentru că au considerat că la toate cluburile din oraş preţul unei şedinţe de engleză este foarte mare. Plăteau 10 lei pe lună, cotizaţie. Erau contracte de prestări servicii între asociaţie şi profesori calificaţi care aveau şi PFA în acelaşi timp. Am renunţat şi noi pentru că nu vrem să fim acuzaţi de nimic rău, totul am făcut în folosul copiilor”, a spus Ileana Lastovieschi, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Mihai Eminescu”.

Cât priveşte colectarea fondului clasei, Lastovieschi spune că ”de când lumea şi pământul, am dus la şcoală cutia cu cretă, buretele, niciodată statul nu a venit cu ceva asemănător sistemelor de protecţie socială în unităţile de învăţământ. Suntem puţini neglijaţi din acest punct de vedere”. 

Poziţia ISJ Gorj

Purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Georgeta Popescu, susţine că opţionale în grădiniţe nu sunt aprobate. ”Din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean, noi nu am avizat şi nu am autorizat şi nu suntem de acord cu nici un curs de tipul acesta, decât dacă este predat de unul dintre angajaţii grădiniţei, de exemplu educatoare care au făcut facultatea şi care sunt angajaţii acelei instituţii, în afara programului lor, ca ore suplimentare. Noi nu am identificat astfel de cursuri prin grădiniţe. Acum câţiva ani erau avizate de ISJ, dar în prezent nu se mai practică aceste lucruri. Am avut solicitări, dar i-am întors şi le-am spus că nu aprobăm aceste lucruri. Dacă funcţionează înseamnă că sunt ilegale şi se supun răspunderii celui care îi plăteşte sau i-a angajat”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Vizualizări: 1,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: