Avocată din Gorj, judecată pentru trafic de influenţă

Un fost grefier al Curţii de Apel Craiova şi-a petrecut sfârşitul lui 2012 în spatele gratiilor şi acolo va rămâne, cel mai probabil, o bună perioadă de timp, după ce a fost prins luând diferite sume de bani de la „justiţiabili” cărora le promitea că le „rezolvă” dosarele pe care le aveau pe rol. Acum bărbatul a fost trimis în judecată, iar alături de el au calitatea de inculpat şi două gorjence, una fiind o femeie de afaceri, iar cealaltă un avocat.

Ion Victor Toader a fost un grefier cu probleme la Curtea de Apel Craiova mai tot timpul, dar şefii săi l-au considerat mereu nevinovat. Asta până în luna noiembrie 2012, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pentru că ar fi primit mită 28.500 de euro de la opt persoane cărora le-a promis că intervine pe lângă judecători în diferite dosare şi le obţine o sentinţă favorabilă. La vremea respectivă nu erau prea multe indicii care să arate că Toader ar fi primit bani şi din Gorj, mai ales că DNA a fost destul de sec în a oferi informaţii despre acest caz. "Inculpatul a primit aceşti bani susţinând că, în calitatea sa de grefier la Curtea de Apel Craiova, va interveni pe lângă magistraţi din cadrul aceleiaşi instanţe, învestiţi cu judecarea unor cauze penale privind persoanele de la care a primit banii sau apropiaţi ai acestora, cărora le va da aceşti bani pentru a-i determina să pronunţe soluţii favorabile persoanelor care au remis sumele de bani sau apropiaţilor acestora", preciza Direcţia Naţională Anticorupţie, Toader fiind săltat şi încătuşat după ce a luat 2000 de euro pentru a „rezolva” un astfel de dosar.

Implicaţii la Gorj

Sfârşitul lui 2012 i-a adus lui Toader nu doar o prelungire a mandatului de arestare preventivă, ci şi trimiterea sa în judecată de către procurorii anticorupţie. Bărbatul urmează să fie judecat pentru trafic de influenţă, pentru azi fiind programat un prim termen în acest proces, judecata urmând să înceapă efectiv pe 8 februarie. Cazul grefierului de la Craiova este interesant pentru opinia publică din Gorj pentru că în acest dosar sunt trimise în judecată şi două femei, ambele având calitatea de inculpate. Avocatul Domnica Daniela Creţu şi femeia de afaceri Anca Constanţa Buluz vor fi judecate alături de Toader pentru trafic de influenţă.

Buluz nu este la primul dosar de care are parte, ea mai fiind judecată într-un altul, instrumentat tot de DNA, în care este inculpat şi Victor Drăgoi, ambii fiind foştii patroni de la Akybud Prod SRL, o firmă care în urmă cu câţiva ani domina piaţa locală în privinţa exportului de miere de albine. Culmea este că la Tribunalul Gorj cei doi patroni au luat o pedeapsă cu suspendare, iar la Curtea de Apel Craiova, acolo unde activa grefierul Toader, pedeapsa le-a fost schimbată în una de executare. Magistraţii din Bănie au decis ca ambii să facă 3 ani de închisoare şi să plătească un prejudiciu de 1,3 milioane euro, după luni bune de la pronunţarea verdictului recursul declarat de aceştia intrând pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.  Procesul se va relua chiar săptămâna viitoare şi, cu certitudine, anul acesta magistraţii vor da şi un verdict final, nefiind exclusă şi posibilitatea ca dosarul să fie trimis spre rejudecare la Craiova.

Martoră contra lui Habitu

Anca Constanţa Buluz a fost audiată toamna trecută şi ca martor în dosarul pe care îl are pe rol la Tribunalul Gorj cămătarul Habitu, Aristică Doru Şerban fiind descris de aceasta ca o persoană care i-ar fi ameninţat cu pistolul partenerul de la Akybud Prod SRL. Drăgoi se împrumutase de la Habitu cu 150.000 de lei şi nu avea posibilitatea să-i mai dea înapoi, stârnind furia celui care este judecat de mai bine de o jumătate de an, printre altele, pentru cămătărie.

Precedentul Catrinoiu

Trimiterea în judecată a celor două gorjence alături de grefierul craiovean nu este singurul caz în care un reprezentant al Curţii de Apel Craiova are probleme cu legea din cauza unui gorjean. Cel mai faimos caz înregistrat anul trecut a fost cel al judecătoarei Carmen Mladen, arestată şi condamnată, nedefinitiv, după ce, în vară, a fost prinsă în flagrant luând mită de la liderul PNŢCD Gorj Matei Catrinoiu. Politicianul de la Târgu Jiu era şantajat cu nişte poze compromiţătoare, iar pentru ele a plătit 5000 de euro, după ce a cerut sprijinul DNA, procurorii de la Craiova intervenind prompt.

Vizualizări: 273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: