Bacteria E.coli a ieftinit castraveţii

Bacteria E.coli a ieftinit castraveţii în pieţele gorjene. În timp ce producătorii se plâng de faptul că afacerile le sunt puse în pericol, clienţii sunt mulţumiţi de scăderea preţurilor şi profită pentru a-şi face aprovizionări şi pentru iarnă. Agricultorii speră să obţină despăgubiri din partea statului pentru că în caz contrar nu vor mai produce castraveţi de toamnă. 

Comercianţii de castraveţi au redus preţul cu peste 70%. În Piaţa Centrală din Târgu Jiu un kilogram de castraveţi se vinde cu 1 leu, iar cel mai mult au de suferit agricultorii care vin cu marfă din bazinul legumicol al Doljului. Aceştia spun că vânzările nu mai acoperă cheltuielile legate de transport. “Am ajuns să dăm un kilogram de castraveţi pe o pâine. Din cauza bacteriei vânzările au scăzut. Am redus preţul pentru a nu fi nevoiţi să ne întoarcem cu marfa acasă. Nu ne mai putem acoperi cheltuielile”, a declarat Marian Detschi din Isalniţa (Dolj). Nici pentru agricultorii gorjeni lucrurile nu stau mai stau mai bine. “Suntem sezonul în care ne aşteptam să facem bani din munca noastră. Acest lucru nu se întâmplă din cauza isteriei bacteriei E.coli. Foarte mulţi vin şi ne întreabă de unde suntem şi de unde aducem castraveţii. Toţi castraveţi de pe piaţă sunt româneşti, însă oamenii cumpără doar câte o jumătate de kilogram cred că de probă pentru că nu putem spune că sunt scumpi la 1 leu kilogramul”, a declarat Lenuţa Potârniche din Târgu Jiu.   

DESPĂGUBIRI

Agricultorii speră să obţină despăgubiri din partea statului şi spun că în caz contrar nu vor mai cultiva castraveţi de toamnă. “Sper să fim despăgubiţi sau să primim vreun ajutor din partea statului, un surplus la preţ pentru că astfel nu vom mai produce castraveţi de toamnă. Eu, unul sunt hotărât să renunţ la aceste legume cel puţin în acest an. Am aruncat foarte mulţi castraveţi şi nu vreau să se repete povestea”, a declarat Marian Detschi.

PROFITĂ

Gospodinele profită de această situaţie şi îşi fac aprovizionări pentru iarnă. “Nu m-am speriat de bacterie. Cred că E.coli a fost inventată de cineva ca şi gripa aviară. Probabil mai trebuie vândut vreun vaccin. Sigur sunt la mijloc interese politice. Am cumpărat 10 kilograme de castraveţi pentru a-i pune la murat. Am plătit doar 10 lei, acum câteva luni plăteam 30-40 lei”, a declarat Ana Grădinaru, din Târgu Jiu. 

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: