„Băieţi deştepţi” din energie, faimoşi în Beverly Hills!

Un magazin din America, despre care toată lumea spune că este cel mai scump şi exclusivist de pe planetă, se mândreşte cu clienţii săi trecându-le numele pe vitrina de la intrare, loc în care trecătorii pot citi şi numele lui Dan Ioan Popescu şi pe cel al lui Bogdan Nicolae Buzăianu. Cei doi sunt implicaţi în afacerile cu energie ieftină derulate în urmă cu un deceniu inclusiv de complexurile energetice Turceni şi Rovinari, milioanele de euro câştigate atunci fiind cheltuite acum la multe mii de kilometri distanţă de casă.

Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor în guvernarea lui Adrian Năstase, el promovând actele normative prin care Guvernul a aprobat la vremea respectivă spargerea fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia în Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, reunite ceva mai târziu în actualul Complex Energetic Oltenia. De numele său sunt legate şi contractele derulate de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice, valoarea acestora trecând de suta de milioane de euro. Cu un deceniu în urmă izbucnea scandalul „băieţilor deştepţi” din energie, pe care inclusiv Victor Ponta îi critica în calitatea sa de deputat de Gorj şi pe care, ulterior, a reuşit să şi-i facă aliaţi. Printre aceştia s-a numărat Bogdan Nicolae Buzăianu, firma sa, Energy Holding, fiind abonată la contractele cu Hidroelectrica prin care statul vindea energie ieftină, ca producător, pentru a o recumpăra apoi, prin diverse unităţi, la preţuri mult mai mari. Contractele „băieţilor deştepţi” au fost contestate public ani de zile, dar ele s-au derulat fără probleme o lungă perioadă de timp, profitul realizat de patronii firmelor implicate în acest gen de afaceri fiind mai mult decât „frumuşel”.

Magazinul

Nimeni nu ar mai fi povestit despre cei doi „băieţi deştepţi”dacă români stabiliţi în America nu ar fi trimis la Bucureşti, pentru Hotnews, fotografii cu vitrina unui magazin din Beverly Hills pe care sunt scrise numele lui DIP şi Buzăianu. Magazinul nu este unul oarecare, ci cel considerat cu preţurile cele mai scumpe din lume, printre clienţii care îşi au numele scrise pe vitrină fiind Vladimir Putin, Ronald Reagan, Elton Jhon, Steven Spielberg, Shimon Perez şi mulţi alţii, în general fiind vorba despre politicieni faimoşi sau oameni de afaceri ori artişti care au câştigat foarte mult din munca lor.

Surpriza cea mare pentru românii ajunşi să citească lista de pe vitrina respectivă a fost să-i descopere acolo pe Dan Ioan Popescu şi pe Bogdan Nicolae Buzăianu. Ambii au plecat de ani buni din România, banii câştigaţi din energie cheltuindu-i în Italia şi Elveţia, unde s-au şi stabilit cu domiciliile. Dan Ioan Popescu venea cu mai bine de un deceniu în urmă în Gorj şi îi asigura pe mineri şi energeticieni că, împreună cu Adrian Năstase, evident, doreşte să facă din judeţ „inima energetică a României”. În realitate, Gorjul a fost o vacă bună de muls pentru nişte „băieţi deştepţi” care au ştiut să se retragă la timp din peisajul public şi să îşi trăiască liniştiţi restul zilelor, banii nefiind o problemă pentru ei.

baietii_destepti

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: