Liber la exproprieri pe câţiva lei la Jilţ Nord!

Exproprierile în zona Carierei Jilţ Nord pot începe, hotărârea aprobată de  Guvern fiind publicată în Monitorul Oficial pe 25 septembrie. Este vorba despre exproprierea a peste o mie de gospodării din Fărcăşeşti şi Mătăsari, pe o perioadă de 13 ani. În baza acestei hotărâri, oamenii vor primi pentru terenurile lor sume mult mai mici decât cele percepute până acum, culoarul de extindere a carierei fiind considerat de utilitate publică. Unii vor încasa pentru terenurile lor câteva sute de lei, alţii zeci de mii de lei.

După aproape trei ani de promisiuni, Guvernul a aprobat hotărârea care va debloca exproprierile la Cariera Jilţ Nord. Suma totală alocată este de 4.397.157 mii lei şi a fost eşalonată pe o perioadă de 13 ani, cât vor dura exproprierile. Prin această investiţie vor fi securizate cel puţin 700 de locuri de muncă şi va fi asigurată dezvoltarea socio-economică a localităţilor din zona exploatării miniere. Sumele aferente despăgubirilor vor fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei, în baza unui calendar de eşalonare pe 13 ani. Valoarea totală a investiţiei este de 4.397.157 mii lei, iar în primul an vor fi cheltuiţi peste 700 de mii de lei. "Această Hotărâre de Guvern va permite, după ani de zile în care procesul a fost trenat, realizarea exproprierilor pentru cariera de la Jilţ Nord, atât de necesară pentru dezvoltarea CE Oltenia. (...) Investiţia de la Jilţ Nord va avea un impact pozitiv pe termen scurt, mediu şi lung. Vor fi securizate peste 700 de locuri de muncă şi va fi asigurată dezvoltarea socio-economică a localităţilor din zona exploatării miniere. Un alt obiectiv este facilitarea atragerii investitorilor la procesul de ofertă publică primară lansat de CE Oltenia", susţine ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Vor fi exploatate 4, 5 milioane de tone de lignit pe an, durata investiţiei va fi de 158 de luni, adică mai 13 ani. Despăgubirile acordate celor aproape o mie de oameni vor fi infime, comparativ cu sumele şi aranjamentele practicate până acum.

BLOCAJ

Cariera Jilţ Nord este blocată aproape în totalitate, excavatoarele nu mai au cum să mai înainteze. Chiar dacă hotărârea a fost aprobată, procedurile de expropriere nu vor începe imediat. În plus, şi perioada de descopertă durează câteva luni. La acest moment, CE Oltenia a dispus preluarea cărbunelui necesar pentru Termo Turceni de la Husnicioara pentru că Jilţ nu mai poate asigura lignit.

excavator

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: