Bălăşoiu vrea concurenţă în CEO. Ciurel l-ar putea demite!

Scandal la Sucursala Electrocentrale Işalniţa, unde se măsoară de câteva zile depozitul de cărbune al unităţii, directorul Constantin Bălăşoiu fiind suspectat că ar fi raportat un consum mai mic de cărbune pentru a obţine un preţ mai mic pe MW, în speranţa că termocentrala pe care o conduce ar fi astfel pornită. Din depozitul ce are o capacitate de circa 500 de mii de tone s-ar părea că lipsesc 140 de mii de tone de cărbune. Bălăşoiu confirmă măsurătorile, dar refuză să facă alte comentarii. Directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu, a făcut câteva clarificări. Acesta a confirmat că au fost propuneri de la Bălăşoiu pentru ca termocentralele din CEO să intre în concurenţă pe baza costurilor, dar crede că sunt „poveşti de doi lei“. Medinţu a mai spus că nu are cunoştinţă despre o eventuală schimbare a lui Bălăşoiu.

Directorul Sucursalei Işalniţa din cadrul CE Oltenia, Constantin Bălăşoiu, le-a confirmat ieri jurnaliştilor că se fac măsurători la depozitul de cărbune. Bălăşoiu a refuzat însă să facă alte comentarii, chiar dacă pe la colţuri se discută despre schimbarea sa din funcţie, chiar din acest motiv, dispariţia cărbunelui.

Directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu, a declarat că la toate depozitele din CE Oltenia a fost realizat cubajul, dar datele înregistrate au bătut cu ce se afla la faţa locului, mai puţin la Işalniţa. „Noi am făcut o verificare la stocurile de cărbune, verificare dispusă de conducerea complexului. Toate stocurile de cărbune din sucursale şi de la Divizia Minieră au bătut în urma măsurărilor cu stocurile înregistrate, o neconcordanţă fiind doar la Işalniţa. După ce au ajuns măsurătorile la noi am avut o discuţie cu conducerea de acolo, care a ţinut că sunt greşite de echipa noastră şi am spus să se facă o verificare de către firma cu care avea Işalniţa contract să facă măsurătorile în fiecare lună şi cu oamenii de la noi din complex. Ieri (n.red- marţi) au făcut măsurătorile, ieri şi azi (n.red- miercuri) echipele fac calculele şi astăzi se prezintă la mine la birou cu rezultatul muncii şi cu conducerea de la Işalniţa“, a spus Medinţu.  

Bălăşoiu vrea concurenţă

Potrivit unor surse din companie, Constantin Bălăşoiu, fost director general la CE Oltenia şi pus şef peste o termocentrală ce a pornit de câteva ori de la începutul anului, a propus reorganizarea în aşa fel încât să existe concurenţă între termocentralele din cadrul companiei. Din informaţiile care circulă în companie, Bălăşoiu este acuzat că a raportat un consum mai mic de cărbune pentru a obţine un cost mai mic pe MW, cerând astfel pornirea centralei.

Bălăşoiu ar fi susţinut că ar trebui să fie pornite termocentralele care au cel mai mic preţ de producţie. Medinţu confirmă că a avut o discuţie cu Bălăşoiu privind reducerea costurilor, ce ar avantaja Işalniţa. „Nu ştiu metodele descoperite de domnul Bălăşoiu, fiţi convinsă că dacă ar descoperi o metodă ar fi chemat şi am discuta despre metoda lui. Astea-s poveşti de doi lei, a fost o discuţie cu costurile, în care a explicat că dacă am merge aşa ar fi bine, dar nu e verificabilă. E poveste această metodă. Credeţi că noi nu am vrea să intrăm mai mult în sistem?“, spune Medinţu.

Şi conducerea CE Oltenia a declarat de mai multe ori că funcţionarea grupurilor de la Rovinari spre exemplu este cea mai avantajoasă pentru companie, mai ales din cauza faptului că nu există costuri pentru transportul cărbunelui.

Dar, după calculele lui Bălăşoiu, şi SE Işalniţa ar putea intra în sistem, fiind sub preţul SE Turceni. Medinţu spune că Bălăşoiu afirmă că măsurarea depozitului nu se face corect, în sensul că nu se ţine cont de dimensiunile variabile ale depozitului, în unele zone adâncimea fiind mai mare. Mai mult, acum se caută în arhive documentele de construire a depozitului, din anul 1964, pentru a demonstra că depozitul nu are dimensiuni egale. S-ar părea că depozitul a fost proiectat de  Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE). „Asta ni s-a spus şi nouă, dar am lucrat şi eu prin depozite din astea. Am cerut documente, să vedem, domn’le există o groapă acolo? Să vedem, dar nu are logică, echipamentul care preia utilajul trebuie să fie la o anumită cotă. O să lămurim“, a mai spus Medinţu.

Elimină concurenţa

Până când Laurenţiu Ciurel va spune public şi va dovedi că Bălăşoiu a încercat o şmecherie pentru a induce ideea că are un cost mic de producţie, numai bun pentru a porni Işalniţa, concluzia acestei anchete este că directorul CE Oltenia nu face casă bună cu concurenţa pe care preferă să o elimine.

CE Oltenia a demonstrat deja că intră în piaţă doar atunci când este un consum mai mare de energie sau când intervine Guvernul. Exemplu este Hotărârea de Guvern 138 care obligă Transelectrica şi ANRE ca 500 de MWh să vină zilnic de la compania din Gorj.

De câteva zile, din cauza căldurii consumul de energie s-a dus spre 8000 de MWh şi Oltenia intră în sistem cu 1000-1300 de MWh.

PREVIZIUNI

Previziuni sumbre pentru CE Oltenia are însă chiar modelul lui Laurenţiu Ciurel de manager, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. „Încerc să fac şi eu ce face Borza, dar cu mai puţină gălăgie", a spus Ciurel la un moment dat. Ce a spus Borza despre CE Oltenia? “Hidroelectrica, chiar şi în insolvenţă, rămâne unul dintre principalii producători de energie, cu o cotă de 22% din piaţă. Să nu ne facem griji pentru Hidroelectrica, ci mai degrabă pentru Oltenia. S-ar putea ca, după ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, să trecem la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat Borza acum câteva luni.

PRODUCŢIE

CE Oltenia lucra ieri cu patru grupuri energetice, trei la Turceni şi unul la Rovinari. Termocentralele din Dolj au stat oprite aproape tot anul.

„Dacă chiar sunt controverse cu cantitatea de cărbune din depozit, ar mai fi o treabă simplă. Putem porni grupul de la Işalniţa şi vedem când terminăm cărbunele. Când s-a terminat fizic, se termină orice discuţie“.

Aurel Medinţu, director Divizia Energie

Vizualizări: 226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: