Băleştiul îşi face centură ocolitoare

Primăria comunei Bălești derulează în prezent proiecte de milioane de euro, bani veniți pe fonduri europene. Potrivit primarului Aristică Paicu, este vorba de un proiect pe măsura 125 ce își propune o centură ocolitoare a comunei. Un alt proiect, de aceeași valoare își propune diminuarea poluării solului și apei din comună prin construirea unei platforme betonate pe care să fie transportat gunoiul de grajd. Proiectele vor obține finanțare anul acesta, spune primarul Paicu.

Un prim proiect își propune o centură ocolitoare a comunei. ”De fapt este vorba de asfaltarea unui drum de luncă ce pornește de la Podul Jaleșului până la podul de cale ferată. Este un proiect favorit, am obținut 47 de puncte din 50 și suntem pe locul 46 le nivel național. Mai mult ca sigur vom primi finanțare”, a declarat Aristică Paicu, primarul din Bălești. Valoarea proiectului este de un milion de euro.

Bani din gunoi

Un alt proiect de aceeași valoare își propune să diminueze considerabil poluarea apei și a solului din comuna Bălești. Este vorba de un proiect de neutralizare a nitraților prin construirea unei platforme betonate unde să fie transportat gunoiul organic spre macerare. ”Este un proiect care ne va aduce un grup de utilaje precum un tractor 4x4 cu remorcă de cinci tone, un împrăștietor de gunoi, un încărcător de gunoi tot 4x4 și o vidanje pentru dejecții. Proiectul mai prevede și construirea unei platforme betonate unde să fie depozitat gunoiul de grajd”, a declarat primarul Aristică Paicu, primarul din Bălești. În fapt, primăria își propune să strângă gunoiul animalier de la toate gospodăriile din comună, să îl lase la macerat șase luni după care să fie împrăștiat pe câmp.

CONTRA-COST

În felul acesta și apa și solul ar scăpa de poluare. ” Vom avea o evidență clară, cine și cât gunoi a adus după care i se va da înapoi să-l împrăștie pe câmp. Dacă cineva aduce cinci căruțe îi vom da înapoi trei pentru că stând la macerat, gunoiul scade. Îl vom putea aduce și noi contra-cost de la oameni”, a adăugat primarul din Bălești.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: