Bandă transportoare blocată la Jilţ Sud de un proprietar

O bandă transportoare a carierei Jilţ Sud este blocată de mai bine de o săptămână de proprietarul unuia dintre terenurile pe care a fost amenajată. Terenul în cauză aparţine Elenei Stăniloiu din Mătăsari, care spune că deţine şi o ordonanţă preşedinţială prin care CE Oltenia este obligată să-i elibereze terenul de utilaje. Femeia spune că este dispusă să cedeze terenul respectiv pentru o sumă justă, promovarea unei rude şi angajarea alteia, numai că până acum totul s-a rezumat la nişte promisiuni.

Elena Stăniloiu, pensionară, spune că deţine o suprafaţă de circa 60 zeci de hectare de teren forestier în Mătăsari care până în urmă cu doi ani era pădure. Femeia spune că în 2013 CE Oltenia i-a ocupat abuziv o parte din teren, circa 3 hectare, defrişând pădurea, după care a montat banda transportoare de steril şi cărbune, T502. Proprietara spune că CE Oltenia a fost obligată de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi executorie, proces finalizat în luna octombrie a acestui an, să-i redea în deplină folosinţă terenul. Femeia a explicat că a purtat negocieri cu conducerea carierei care i-a garantat că va fi despăgubită dar că până acum, situaţia sa nu a fost clarificată printr-o decizie de Directorat. În aceste condiţii, Elena Stăniloiu blochează de zile bune banda transportoare în speranţa că în acest fel va obţine un răspuns clar de la conducerea companiei. "Din luna noiembrie ne-au amânat din săptămână în săptămână. Că săptămâna aceasta nu se ţine Directoratul, că se ţine săptămâna viitoare, că ne roagă să lăsăm banda să meargă că săptămâna viitoare sigur se rezolvă, nu s-a rezolvat. Într-un final ne-am hotărât să blocăm banda. De o săptămână o ţinem blocată având ordonanţa preşedinţială şi vom continua aşa până ne vor da ce cerem. Atunci când plecăm noi, pentru că nu putem sta în frig întruna, repede o pornesc pe furiş. A avut loc marţi Directoratul, a analizat dosarele, dar am înţeles că domnul director Ciobotărică vrea să vină luni aici, la ora 12. Strict pe problema noastră pentru că sunt oprite vreo 3-4 excavatoare. Vreau să văd ce face dânsul. Cerem să schimbe nivelul unei rude, de la nivel 5 la nivel 3 pentru Popescu Andrei Marius care a plecat cu clasele tăiate de la Jilţ Nord, deci sub 1500 lei, şi o angajare pe perioadă nedeterminată unei nepoate Marilena Laura Stăniloiu. Suma care o cerem pentru teren este 178.000 lei, ca să încheiem convenţia", a declarat Elena Stăniloiu.  

Femeia a precizat că în suma solicitată pentru pădure a inclus şi uzufructul pentru nişte anexe de la casa din Valea Jgheabului pe care a cedat-o pentru activitatea minieră în baza unei convenţii. CE Oltenia i-a reconstruit casa la Corneşti, dar nu i-a plătit uzufructul şi anexele evaluate în urmă cu 5 ani, aşa cum a fost înţelegerea, spune proprietara.

Legea 255 privind exproprierile de utilitate publică avizată pentru un culoar al Jilţ Nord nu este valabilă şi pentru Jilţ Sud sau alte unităţi miniere ale CE Oltenia. În aceste condiţii, mai multe cariere sunt blocate de proprietarii de terenuri cu care CE Oltenia nu a ajuns la o înţelegere. La Jilţ Sud mai sunt probleme şi din cauza alunecării de teren de proporţii care a avut loc în urmă cu mai bine de o lună.

Directorul UMC Jilţ Sud, Viorel Vulpe, nu a putut fi contactat pentru a comenta referitor la acest subiect. 

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: