Bani europeni pentru Peştera Polovragi

Custodele ariei naturale protejate Nordul Gorjului de Est intenţionează să atragă bani europeni pentru modernizarea accesului în Peştera Polovragi. Planul de investiţii propune iluminatul peşterilor cu leduri, construirea unor balustrade suspendate şi realizarea unui centru de vizitare dotat cu laboratoare, cu săli de conferinţe şi cu ateliere meşteşugăreşti.

Custodele ariei naturale Nordul Gorjului de Est îşi propune realizarea unui proiect de investiţii ambiţios care să atragă bani europeni şi să încurajeze turismul în zonă. Lumina cu leduri din peşteri va fi stabilită de un designer de vitrine norvegian cu experienţă în domeniu şi de specialişti speologi de la Institutul Speologic al Academiei Române, astfel încât să fie evidenţiate eficient detaliile interesante ale cavităţii, ţinându-se în acelaşi timp cont de problematica mediului subteran şi de speciile de lilieci existente. Intrarea în Peştera Polovragi se va moderniza deopotrivă, iar spaţiile de suveniruri vor fi reconstituite din materiale durabile, care nu dăunează mediului subteran. Conform proiectului în Peştera Polovragi vor fi realizate balustrade şi poteci suspendate din inox, stabilite în funcţie de relieful şi formaţiunile din interior, iar accesul se va face pe bază de bilet eliberat de un tonomat. Vizavi de intrarea în Peştera Polovragi, unde se poate vedea cea mai mică distanţă între doi munţi se va construi un podeţ sau un punct de belvedere cu parapeţi pentru siguranţa vizitatorilor.

Centru de vizitare

De asemenea aici se va realiza un centru de vizitare pe două nivele şi ateliere meşteşugăreşti în care vor fi reînviate tradiţiile zonei. În ateliere se va practica câte o meserie tradiţională precum olăritul, sculptatul în lemn, încondeiatul ouălor, realizarea ţesăturilor. Construcţia va mai beneficia şi de un laborator de magazie, de o sală de consiliu, o sală de protocol şi de o sală tematică educativă ce va fi folosită în campaniile de conştientizare şi informare. Întregul centru va fi încălzit pe bază de panouri solare.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: