Porcul pentru copiii orfani, împuşcat de veterinari

Un porc de  peste o sută de kilograme a fost sacrificat ieri pentru copiii din centrele de plasament. Aproximativ 60 de copii au asistat la tăierea porcului fiind nerăbdători să mănânce şoric şi alte preparate tradiţionale. Înainte de pomana porcului copiii au prezentat un spectacol de colinde.  

Aproximativ 60 de copii instituţionalizaţi au participat la tăierea porcului. Consiliul Judeţean Gorj a organizat această acţiune pentru ca orfanii să simtă spiritul Crăciunului şi să se familiarizeze cu tradiţiile româneşti. Deşi unii au participat pentru prima dată la tăierea porcului, copiii au ştiut care sunt preparatele tradiţionale ce se pregătesc înaintea Crăciunului. “Mie îmi place foarte mult şoriciul. Din porc se fac cârnaţi, caltaboşi şi carne friptă”, a declarat cu emoţie unul dintre micuţi. Cei mai mulţi dintre aceşti copii îşi vor petrece Crăciunul în centrele de plasament deoarece provin din familii sărace, iar părinţii nu şi-au manifestat dorinţa de a-i lua acasă de sărbători. “Copiii din sistemul de protecţie au fost invitaţi să participe la tăierea porcului. În acest fel se simt şi ei băgaţi în seamă. Pentru ei este poate singura bucurie în preajma Crăciunului”, a declarat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal. Copiii au participat şi la pomana porcului unde au servit preparate tradiţionale. Porcul va fi donat centrelor de plasament pentru îmbunătăţirea meniului de Crăciun. Micuţii au ţinut să le mulţumească organizatorilor printr-un spectacol de colinde.

TRADIŢII

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Ion Iliuţă, a spus că până acum au fost doar şapte-opt solicitări pentru a asoma porcii înainte de sacrificare, gorjenii preferând în continuare să-şi taie porcii în mod tradiţional. Asomarea porcilor prin împuşcare se poate face decât în gospodăriile populaţiei deoarece în abatoare se realizează o asomare electrică.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: