Mihai Guţu, fost ofiţer pasionat de goblen

Are la activ peste 30 de goblenuri lucrate de mâna lui dintre care multe le-a făcut cadou prietenilor. Mihai Guţu pasionat de o activitate specifică mai mult femeilor. Mărturiseşte că dacă cineva i-ar fi spus cu mulţi ani în urmă că o să facă cele mai frumoase goblenuri l-ar fi luat drept nebun dar acum se vede în faţa faptului împlinit. Mihai Guţu este soţul Elenei Guţu, profesoara de gimnastică de la Palatul Copiilor.

După ce a fost timp de câţiva ani ofiţer în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, trecut în rezervă din 2003, Mihai Guţu a început să lucreze goblenuri. Are până în prezent peste 30 de piese cu ele participând pentru a doua oară la târgul de Crăciun organizat de Primăria Târgu Jiu. „Totul a început într-o dimineaţă când soţia mea a plecat la serviciu şi a lăsat un goblen început pe pat. Eu l-am luat şi am început să fac şi eu din curiozitate. Bineînţeles că ea a muncit după aia aproape o jumătate de zi să strice ce am făcut eu”, a declarat Mihai Guţu. Mărturiseşte că pasiunea a descoperit-o lucrând şi că nu s-a gândit niciodată că va ajunge să facă goblenurile pe care le are expuse. „După experienţa cu soţia mea am început şi eu cu unul micuţ, un băieţel şi tot lucrând mi-am dat seama că este ca o boală, nu mai puteam să renunţ. Aşa am făcut unul, apoi altul până la mai mult de 30. Munca este una migăloasă dar este şi frumoasă”, a precizat Mihai Guţu.

Le expune la Târgul de Crăciun

De când se află la târgul de iarnă a vândut un singur goblen pentru că oamenii vin le admiră dar nu şi cumpără. Din punctul acesta de vedere, Mihai Guţu afirmă cu nu a vrut niciodată să facă din asta o afacere pentru că ştia că goblenurile nu sunt căutate în judeţul nostru ci el a dorit să aibă o activitate care să-i ocupe timpul. „Multe dintre ele le-am făcut cadou apropiaţilor, eu nu văd în asta o afacere pentru că oamenii nu cumpără pentru că li se par scumpe. În străinătate au mai mare căutare. Nu pot să le dau nici degeaba pentru că şi eu cheltui foarte mult cu ele pe lângă munca mea, numai o ramă mai mărişoară costă peste 50 de lei”, a declarat Mihai Guţu. Acesta spune că nu trece o zi în care el să nu lucreze la goblenuri circa şase-şapte ore lucru care i-a afectat puţin şi vederea. „Când m-am apucat nu purtam ochelari, acum nu văd nimic fără ei. Cel mai complicat mi se pare cel cu Sf. Elena, cel pe care i l-am făcut cadou soţiei mele. Sincer vă spun că nici nu mai am unde să pun în casă. Este multă muncă la ele, gândiţi-vă că ele diferă în funcţie de dimensiuni şi de numărul de culori care intră în ele”, a declarat Mihai Guţu. Tată a doi băieţi şi cu peste 33 de ani de căsătorie, Mihai Guţu mărturiseşte că niciunul dintre băieţii săi nu este atras de această artă meşteşugărească, iar soţia sa a renunţat de mult la goblen din lipsă de timp.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: