Bani pentru plata arieratelor şi achitarea creditelor făcute de primării

Peste 20 de primării din Gorj vor primi bani pentru plata arieratelor şi pentru achitarea creditelor, în urma rectificării bugetare făcute de Guvern în şedinţa de miercuri. În timp ce primarii localităţilor cu probleme financiare consideră această rectificare ca fiind un colac de salvare, edilii locali care şi-au demonstrat calităţile manageriale contestă deciziile luate la nivel central. Ba mai mult, cred că Guvernul încurajează, prin achitarea arieratelor, incompetenţa primarilor care nu şi-au gestionat bine fondurile.

Judeţul Gorj a primit aproximativ 16 milioane de lei pentru plata arieratelor şi încă 2,6 milioane de lei pentru achitarea creditelor contractate de primării. Cele mai mari sume au fost alocate pentru localităţile: Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Bâlteni, Polovragi şi Bustuchin. „Judeţului Gorj i-a fost alocată suma 15.913.000 de lei, reprezentând fonduri solicitate de autorităţile locale pentru plata arieratelor. Peste 20 de localităţi din Gorj au primit bani pentru arierate. Printre acestea se numără: municipiul Târgu Jiu - 5.000.000 de lei; oraşul Târgu Cărbuneşti - 2 milioane de lei; Bâlteni - 1.500.000 lei; Polovragi- 1,2 milioane de lei; Bustuchin - 670 mii de lei, etc.”, a declarat Mihnea Costoiu, senator de Gorj. De asemenea, opt primării vor primi bani pentru achitarea ratelor aferente împrumuturilor contractate. Este vorba despre: Vladimir, Roşia de Amaradia, Bâlteni, Bărbăteşti, Arcani, Cruşeţ, Rovinari şi Târgu-Jiu. Şi în această situaţie cea mai mare sumă a revenit tot municipiului Târgu Jiu, mai precis 2 milioane de lei. „Guvernul a alocat sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2014 pentru achitarea ratelor aferente împrumuturilor contractate de unităţile administraţiei publice locale din veniturile de privatizare. E vorba de alocarea unor sume prin care autorităţile locale să fie sprijinite să-şi achite împrumuturile pe care le-au înregistrat până în acest moment. În judeţul Gorj sunt 8 localităţi pentru care s-a alocat o sumă totală de 2,63 milioane de lei. Vorbim de un sprijin pe care Guvernul îl acordă în acest an autorităţilor locale tocmai având în vedere excedentul bugetar de care dispune la acest sfârşit de an”, a precizat Mihnea Costoiu. Acesta estimează că banii vor ajunge la primării în cel mult 10 zile. 

Primar: Guvernul încurajează incompetenţa

Primarii localităţilor care se confruntă cu lipsa banilor spun că această rectificare i-a salvat de colaps financiar. „Aveam mare nevoie de aceşti bani ca să scăpăm de arierate şi să începem anul 2015 fără datorii. Datoriile vin din lucrări executate la nivelul comunei, lucrări de reparaţii la şcoli, la drumuri, precum şi datorii de funcţionare”, a declarat Gheorghe Păsărin, primarul de la Bâlteni. Şi primarii care au contractat credite văd cu ochi buni această rectificare bugetară. „În anul 2013 am făcut un împrumut prin Ministerul Finanţelor ca să achităm arieratele de la vremea respectivă. Rata lunară a fost de 10.000 de lei vechi/lună şi achităm pe trimestru. Dacă nu ni se alocau bani, urma să terminăm cu creditul abia la sfârşitul anului 2015”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Primăria Vladimir. „Avem un credit angajat în anul 2012 pe arierate pentru că eram ameninţaţi cu blocarea conturilor primăriei. Plătim câte 15.000 de lei/trimestru până la sfârşitul anului 2015. Este un lucru extraordinar de bun că am scăpat de acest credit”, a declarat Marius Vijulan, primarul de la Vladimir.

Edilii locali care nu au arierate cred că Guvernul încurajează incompetenţa. „Primăria Târgu Cărbuneşti nu are arierate. Noi am primit 2 milioane de lei pentru datoriile spitalului din localitate. Primăria Târgu Cărbuneşti ar trebui să primească bani pentru excelenţă. Noi nu avem nici resursa bugetară a Turceniului, nu stăm nici pe o baltă de ţiţei şi totuşi se poate, facem multe lucruri importante pentru comunitate doar pe bani publici, din bugetul local. Prin plata arieratelor Guvernul nu face altceva decât să încurajeze incompetenţa celor care gestionează banii statului. În primul rând, un primar trebuie să dea dovadă că e un bun manager şi să se întindă doar atât cât îi permite pătura”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

NESEMNIFICATIVE

În condiţiile în care municipiul Târgu Jiu a primit 5 milioane de lei pentru stingerea arieratelor şi încă 2 milioane de lei pentru achitarea creditelor, mai multe comune din Gorj au primit sume nesemnificative, iar altele deloc. Cea mai mică sumă i-a fost alocată Primăriei Aninoasa - 500 de lei.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: