Banţa a supravieţuit şi după a doua rundă de schimbare a prefecţilor

Guvernul a numit ieri noi prefecţi în alte şase judeţe, după ce săptămâna trecută şi-a făcut mâna cu primii patru. Astfel, un sfert dintre actualii reprezentanţi ai Executivului în teritoriu sunt oameni ai PSD sau PDL, la Gorj ex-liberalul Victor Banţa rămânând pe mai departe în post, spre supărarea celor care îl vor zburat cât mai repede de la biroul din centrul oraşului.


            Proaspeţii prefecţi au vor fi instalaţi la Teleorman, Constanţa, Covasna, Dolj, Mureş şi Neamţ şi a trecut mai mulţi prefecţi în posturi de inspector guvernamental. Aşadar, schimbarea de ieri a vizat un judeţ vecin nouă, semn că, cel puţin la Dolj liderul PSD Mircea Geoană a reuşit să îşi impună omul. Mutările de ieri l-au bucurat însă cel mai mult pe Ionel Izină, care a fost repus în funcţia de prefect al judeţului Teleorman, iar Dănuţ Culeţu a fost înlocuit ca prefect al judeţului Constanţa, la propunerea PSD, de către omul de afaceri Liviu Brăiloiu, fratele primarului de la Eforie şi candidat al partidului la alegerile parlamentare din 2008. Ionel Izină a fost schimbat din funcţie în luna august 2007 de către Guvern şi numit inspector guvernamental, post pe care l-a considerat drept o retrogradare şi din care a solicitat să fie suspendat.

            Postul de prefect al judeţului Covasna a fost preluat de la Gyorgy Ervin de subprefectul Capitalei Codrin Dumitru Munteanu, fost subprefect în Covasna susţinut de PSD, iar Silviu Dumitru a fost înlocuit în postul de prefect al judeţului Dolj de către domnul Florin-Ionuţ Stancu, director al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, susţinut de PSD. Mioara Manea a fost înlocuită la conducerea Prefecturii Neamţ de către Mihai Archip, iar Felicia Pop va ceda postul de prefect al judeţului Mureş lui Emil-Marius Paşcan, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, susţinut de PDL. Zorinel Niculcea (judeţul Teleorman), Dănuţ Culeţu, Gyorgy Ervin şi Silviu Dumitru au fost trecuţi în postul de inspector guvernamental. Executivul a decis săptămâna trecută ca principiul mobilităţii să fie aplicat şi în acest an pentru înlocuirea prefecţilor.

            Banţa – lăsat prefect ca să lupte cu corupţia

            Aşadar, Gorjul rămâne cel puţin până la viitoarea şedinţă de Guvern condus de Victor Banţa. Un alt Victor, Ponta, de această dată, dădea zilele acestea asigurări că fostul senator PSD Ion Florescu va fi susţinut inclusiv de el pentru a fi promovat în postul de prefect, asta după ce la alegerile de anul trecut politicianul nu a reuşit să îşi reînnoiască mandatul de parlamentar. Între timp, Banţa rămâne în continuare nu doar în funcţie, ci şi foarte activ, după cum a lăsat impresia în ultima perioadă. Pe lângă seria de comunicate de presă emise zilnic şi prin care îşi face publică o parte din activitatea cotidiană, prefectul a condus ieri o (poate) ultimă şedinţă a comisiei anticorupţie, botezată Grupul Operativ de Prevenire a Criminalităţii. Vreţi să ştiţi cum e prevenită criminalitatea în judeţ? Cu contabilizarea amenzilor şi a acţiunilor preventive, din discuţiile de ieri lipsind tocmai nişte cazuri concrete care să aibă legătură cu fapte de corupţie.

            „În perioada de referinţă s-au întreprins un număr de 32 acţiuni de control inopinat, în urma cărora s-a aplicat un număr de 31 amenzi contravenţionale, însumând 55,4 mii lei. Amenzile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 republicata, respectiv pentru nedepunerea la organul fiscal teritorial a declaraţiilor privind obligaţiile de plata la bugetul general consolidat, a declaraţiilor privind lipsa de activitate, declaraţiilor recapitulative precum si pentru încălcarea prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, respectiv nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor cu privire întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora. Au fost întocmite 3 acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală, prevăzute de Legea nr.241/2005”, se menţionează în raportul prezentat de Direcţia Finanţelor Publice.

            Bla, bla, bla…

            Vi se pare că e vreun mare act de corupţie în fragmentul de raport? Nouă nu, motiv pentru care am parcurs cu interes şi ce a raportat Garda Financiară, aici fiind demn de reţinut cazul unui om de afaceri care a încercat să ţepuiască statul. N-o fi dat destul… N-o fi dat la timp pe la circa financiară…”Urmare unor solicitări venite de la alte secţii judeţene ale Gărzii Financiare, s-a încercat efectuarea unor verificări la o societate cu sediul social declarat în localitatea Târg-Jiu, firmă mutată în judeţul Gorj începând cu data de 01.08.2008. În vederea efectuării verificării, echipa de control s-a deplasat în repetate rânduri la sediul social declarat al firmei, unde nu a fost găsită nici o persoană care să poată da relaţii despre activitatea societăţii respective.

Din datele obţinute de la Administraţia Finanţelor Publice Târg-Jiu, a reieşit faptul că administratorul B. M., deşi a schimbat sediul social al societăţii din judeţul Constanţa în judeţul Gorj, nu a depus cererea de înregistrare a domiciliului fiscal al societăţii, deşi a fost somat să o facă de două ori. De asemenea, dând dovadă de rea credinţă, nu a depus la organele fiscale nici un fel de declaraţii privind obligaţiile fiscale, deconturi de TVA sau raportări aferente anului 2008. Din datele transmise de către Gărzile Financiare Bihor şi Bacău, a reieşit că în perioada administrării de către B. M., societatea a desfăşurat activităţi comerciale, fiind identificate un număr de 11 facturi fiscale emise de către o societate. Totalul fără TVA al facturilor fiscale identificate este de 999.361 lei. În lipsa documentelor de evidenţă contabilă s-a procedat la estimarea impozitelor şi taxelor sustrase de la plata către bugetul de stat prin nedeclararea activităţilor desfăşurate, mai ales că există indicii că marfa înscrisă în facturi provine din achiziţii intracomunitare, atestate de CMR-uri identificate de către Garda Financiară, secţia Bacău.

Totalul prejudiciului estimat este de 171.777 lei şi reprezintă 159.562 lei TVA şi 12.215 lei impozit pe profit. Dosarul a fost înaintat sub formă de sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în vederea continuării cercetărilor”.

            Patru dosărele de la Poliţie

            Poliţiştii au ieşit şi ei la rampă cu un raport în şedinţa cu Banţa şi au făcut cunoscut că în această primă lună a anului au rezolvat cam un dosar de corupţie pe săptămână. „Maniera de abordare a criminalităţii din sfera corupţiei a constat în direcţionarea eforturilor cadrelor Serviciului de investigare a fraudelor pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, sens în care s-au desfăşurat activităţi specifice materializate în întocmirea a 4 dosare penale în care au fost cercetate 4 persoane sub aspectul comiterii infracţiunii de dare de mită (3 cazuri), respectiv infracţiunii de trafic de influenţă. Dosarele penale a fost declinate pentru continuarea cercetărilor conform competenţei, către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj”, se menţionează în raportul cu pricina.

            În ceea ce-i priveşte pe Jandarmi, ei bine şi aceştia au prezentat un raport la comisia anticorupţie, dar nu pentru că ar fi luptat şi ei cu corupţii judeţului, ci pentru că li se cere mai degrabă un bilanţ al activităţii proprii. „Misiune de asigurare a ordinii publice în zona Sălii Sporturilor din municipiul Tg.-Jiu pe timpul desfăşurării meciului de baschet dintre echipele ENERGIA ROVINARI şi ASESOFT Ploieşti, în cadrul Campionatului Naţional de Baschet Masculin, Divizia A” au bifat jandarmii în raportul lor, de parcă pe Banţa l-ar fi şi interesat asemenea „realizări”.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: