Bârcină, reţinut ca „exemplu“ într-un dosar Habitu-Dan Floarea

L-au săltat mascaţii, a fost încătuşat pentru 24 de ore, dar a plecat de la Poliţie într-o maşină ce avea ecuson de la Senatul României. Omul de afaceri de etnie romă Dan Bârcină a devenit din martor cu greutate într-un dosar de cămătărie despre care anchetatorii nu vorbesc mai deloc, probele părând a fi prea puţine pentru mai multe dezvăluiri, deşi la mijloc sunt în joc sume de ordinul miliardelor de lei vechi. În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi şi Doru Şerban zis Habitu, dar şi Dan Floarea.

Dan Bârcină era până luni după-amiază unul dintre martorii dintr-un dosar de cămătărie deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, dosar care l-ar viza, conform unor surse judiciare, pe Doru Şerban, cunoscut mai mult sub numele de Habitu. Afaceristul rom era aşteptat în prima zi a săptămânii să dea o declaraţie în faţa procurorului Emil Moţa, după ce fusese audiat şi vinerea trecută. A rămas însă cu soţia la spital la Bucureşti pentru că azi trebuie să plece cu ea la Viena pentru o intervenţie chirurgicală. Mascaţii au primit ordin să îl aducă pe afacerist la Parchet şi, astfel, în cursul după-amiezii de luni a fost emisă o ordonanţă de reţinere care i-a lăsat pe mulţi cu gura căscată.

Adus la Parchet aproape de miezul nopţii, Bârcină a aflat că nu mai este martor în dosar, ci urmărit, fiind acuzat de mărturie mincinoasă. A fost audiat mai bine de o oră, fiind apărat de două avocate, una de la Bucureşti, de la cabinetul fostului ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, dar şi de Mihaela Greblă, soţia senatorului PSD Toni Greblă, soţii Greblă fiind, de altfel, una dintre perechile de naşi ai fetei lui Bârcină, cea pentru care omul de afaceri a adus trei elicoptere la Poarta Sărutului în aprilie 2010, atunci când aceasta şi-a organizat nunta.

Primul român reţinut pentru că mărturie mincinoasă…

         Vestea că Bârcină va petrece noaptea după gratii i-a luat prin surprindere atât pe avocaţii acestuia, cât şi pe membrii familiei, care, ca să îşi verse nervii pe cineva, s-au certat cu jurnaliştii. Cele două apărătoare ale lui Bârcină au spus că nimeni nu a mai primit până acum ordonanţă de reţinere pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă, Mihaela Greblă menţionând că decizia procurorului este cu atât mai bizară cu cât principalul inculpat din acest dosar, Habitu, urmărit pentru şantaj şi spălare de bani, este anchetat în libertate. „Este ilogic ceea ce se întâmplă. Bârcină nu are împrumuturi de acest gen, a rămas surprins când i s-a spus că unul dintre copii săi a împrumutat sume mari de bani, de ordinul a 10-15 miliarde, şi ar fi fost şantajat”, a spus Greblă.

A plecat acasă cu un Audi „de la Senat“

În cazul lui Bârcină procurorul Emil Moţa nici măcar nu a mai încercat să facă propunerea de arestare preventivă, omul de afaceri fiind lăsat liber. Nimeni de la Parchet nu a mai oferit informaţii oficiale despre ancheta respectivă, eşecul urmând să fie bifat, probabil, în contul instituţiei, deşi, în ultimii ani, şi alte reţineri la fel de spectaculoase s-au finalizat prin sentinţe în care cei încătuşaţi au fost declaraţi definitiv şi irevocabil ca nevinovaţi în dosare instrumentate de acelaşi procuror.

Dan Bârcină este convins că aceeaşi „soartă” o va avea şi el. Azi se pregăteşte să îşi ducă nevasta la Viena la o operaţie medicală, deşi are interdicţie de a părăsi ţara. Este atât de sigur de nevinovăţia sa încât ieri a ieşit din sediul Poliţiei cu fruntea sus, spunând că nu vrea să facă nimeni puşcărie din cauza sa, oricâte  presiuni s-ar pune asupra sa. „Am fost reţinut o zi ca să recunosc altfel. Nu am avut ce să le spun pentru că nu pot să bag la puşcărie un om nevinovat. O avea părţile lui de vină, că dă bani cu camătă, dar dacă nu ne-a şantajat cum să stea omul la arest, că dau eu două rânduri că aşa o vrea cine o vrea. Nu fac pe gustul nimănui. Sunt acte, documente pentru instanţă. Copii mei nu au fost ameninţaţi de Habitu pentru că el nu are forţa asta să ameninţe oamenii. El e din şuruburi tot, dacă aţi văzut. Trebuia să declar că m-a şantajat şi nu m-a şantajat. Am declarat că copii mei nu au fost şantajaţi. S-a exagerat în ultimul hal arestându-mă, dar asta e”, a spus Bârcină, după care s-a urcat într-un Audi de zeci de mii de euro în parbrizul căruia stătea la loc vizibil un ecuson cu sigla Senatului României, fără nicio legătură probabilă cu rudele sale care lucrează la instituţia respectivă…

POVESTEA

Potrivit spuselor lui Doru Şerban zis Habitu, el este cel care a depus plângere împotriva lui Dan Floare pentru că acesta nu i-a dat înapoi nişte bani. Când a ajuns la audieri, Floarea a spus că este şantajat de Habitu. Ca să convingă, acesta a spus că mai sunt şi alţii şantajaţi dându-l exemplu pe Dan Bârcină. Habitu a mai spus că înainte de Crăciun casa i-a fost percheziţionată, deşi era plecat din ţară. Căutau arme, calculatoare şi înscrisuri.

Galerie foto


Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: