Băsescu: M-aş bucura să cumpere cineva o termocentrală

Şeful statului a declarat ieri, într-o intervenţie la postul public de radio, că susţine privatizarea unora dintre producătorii de energie din România, Traian Băsescu nefăcând vreo nominalizare în acest sens. Preşedintele a menţionat, în schimb, că s-ar bucura dacă cineva ar cumpăra vreo termocentrală, vorbele sale fiind rostite la câteva zile după ce tocmai se stinsese scandalul declanşat de reprezentantul Fondului Proprietatea care vorbea despre posibila privatizare a complexurilor energetice din Gorj.

„Eu nu sunt un partizan al privatizării Romgazului, a companiei de gaze. Nici a Romgazului, nici a Transgazului. Sunt de acord că putem discuta despre privatizare la producătorii de energie, la termocentrale, pentru că nu depinde... preţul depinde de un regulator naţional, care poate gestiona lucrurile şi nu se pot face exagerări. Sunt de acord să privatizăm acţiuni, să vindem acţiuni la Poşta Română, fără să fiu un susţinător al pierderii pachetului majoritar la Poştă. Dar Poşta trebuie să-şi facă rost de bani pentru modernizare, cum şi termocentralele trebuie să dacă la fel, dar m-aş bucura să cumpere cineva o termocentrală, însă, exclus Transelectrica", a menţionat preşedintele.

Băsescu a făcut referire şi la retehnologizarea pe care trebuie să şi-o asigure companiile de stat, situaţie în care se află şi unităţile de la Rovinari şi Turceni, cele două termocentrale riscând închiderea din 2013 dacă nu vor respecta condiţiile europene de mediu. „Retehnologizarea, ca să o faci, îţi trebuiesc credite. Ca să iei credite, trebuie să fii o societate care probează că poate să-şi plătească înapoi creditul, deci trebuie să se restructureze, să devină convingători că prin retehnologizare devin profitabili - şi asta trebuie să se întâmple şi la termocentrale, şi la hidrocentrale, şi la Căile Ferate, şi în multe alte domenii, şi la Huilă, unde oricum nu mai putem da subvenţii decât până în 2018, ajutoare de stat pentru închidere de mine, dar nu mai putem subvenţiona producţia, pentru că este regula Uniunii Europene. Deci trebuie să ne poziţionăm, să ştim care este poziţia noastră ca partide faţă de viitorul României", a mai spus şeful statului.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: