Băsescu nu mai vrea coaliţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că o creştere a pragului electoral pentru intrarea în Parlament la 10% ar fi benefică, în perspectiva creării unui sistem politic cu două partide mari, care să elimine Coaliţiile care, în opinia sa, nu dau coerenţă actului guvernării.

Şeful statului a susţinut că, dincolo de creşterea pragului electoral, ar fi nevoie şi de introducerea unui sistem uninominal într-un tur sau două, în care mandatul de parlamentar să fie adjudecat de primul clasat în alegeri.

"Eu sunt un partizan al pragului de 10%. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de - n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în Coaliţii, nu vom avea guvernări coerente", a spus Băsescu.

În prezent pragul electoral pentru partide politice este de 5%, dar există şi un prag electoral alternativ, care permite intrarea în Legislativ a formaţiunilor sau alianţelor care câştigă alegerile în minimum şase colegii la Camera Deputaţilor şi trei colegii la Senat.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: