Băsescu: „PSD este câştigător moral, iar PDL câştigător de facto“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că PSD este câştigătorul moral al alegerilor, iar PDL este câştigător "de facto", având mai multe mandate în Parlament decât social-democraţii. Reprezentanţii partidelor au fost invitaţi la Cotroceni pentru consultări în vederea desemnării viitorului premier. Băsescu estimează că vom avea guvern înainte de data de 15 decembrie. Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Cotroceni, la finalul căreia a ţinut să dea o explicaţie jurnaliştilor prezenţi. Băsescu a spus că, după alegeri, a văzut la televizor că atât Emil Boc, cât şi Mircea Geoană susţin că partidul pe care fiecare îl reprezintă a câştigat alegerile. În opinia lui Traian Băsescu, PSD este câştigătorul moral al alegerilor, având în vedere că a luat cu 90.000 voturi mai mult decât PDL.

Şeful statului a menţionat însă că PDL este câştigătorul de facto al alegerilor, având în vedere că în urma redistribuirii are mai multe mandate în Parlament decât PSD. Întrebat ce importanţă are acest lucru, Băsescu a răspuns că este important, având în vedere că prevederile Constituţiei fac referire la numărul de mandate şi nu la numărul de voturi obţinute. Întrebat cum va împăca cele două partide în aceste condiţii, Băsescu a răspuns: "Prin Constituţie".

El a mai fost întrebat dacă la consultările care vor avea loc vineri la Cotroceni aşteaptă şi propuneri de premieri din partea partidelor, şeful statului răspunzând că, fiind vorba de consultări, aşteaptă orice de la partide.

Simpla apartenenţă la un partid nu e suficientă pentru a face parte din Guvernul României într-un moment de criză, a mai declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a precizat că va fi foarte atent în discuţiile cu partidele la "capacitatea lor de a furniza competenţe". "Simpla apartenenţă la un partid nu este suficientă pentru a fi membru în Guvern, când economia nu creşte singură", a declarat Băsescu. În opinia sa, este important ca partidele să se uite în ograda proprie şi să vadă competenţele de care dispun. "Voi invita partidele să reflecteze", a afirmat preşedintele.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: