Băsescu: Referendumul costă cât o zi de funcţionare a celor 171 de parlamentari

Preşedintele României, Traian Băsescu, a prezentat într-o conferinţă de presă la care a fost invitată şi presa locală, motivele pentru care luptă pentru organizarea referendumului. Preşedintele a argumentat de ce trebuie să voteze gorjenii pentru reducerea numărului de parlamentari sau pentru Parlament Unicameral.

Preşedintele a spus că parlamentul unicameral va duce la simplificarea aprobării legilor, vor scădea cheltuielile. Pe 22 noiembrie, românii vor avea găsi la urnele de votare trei buletine de vot, unul pentru preşedinte, unul pentru parlament unicameral şi altul pentru reducerea numărului de parlamentari.

„Vom şti pe cine să tragem la răspundere“

Traian Băsescu a declarat că un Parlament unicameral ar duce la debirocratizare şi la eficienţa parlamentului. „Cele două camere ale Parlamentului fac, practic, acelaşi lucru. Astfel, avem efort dublu continuu: Dublu la discuţii şi atribuţii. Dublu la timp. Dublu la angajaţi: personal administrativ, experţi parlamentari etc. O singură cameră în Parlament e suficientă. Pentru că Parlamentul ar fi mai eficient şi procesul legislativ nu s-ar mai repeta în gol. Astfel, Parlamentul chiar ar putea colabora cu Guvernul şi împreună ar face schimbările legislative din România mai rapid. Astfel vom şti pe cine să tragem la răspundere, de obicei, se trage la răspundere Parlamentul“

Traian Băsescu a mai spus că reducerea numărului de parlamentari de la 471 la cel mult 300 ar aduce un plus la bugetul statului. „Sunt cheltuieli considerabile şi putem face economii. Costurile şi salariile lor sunt importante. În aparat lor mai sunt alte cheltuieli. Un alt argument pentru această opţiune este legat de procesul de reformare al instituţiilor statului şi legea asumată de guvern în Parlament privind desfiinţarea unor agenţii, reducerea personalului din ministere“. Preşedintele a fost acuzat la un moment dat că organizarea acestui referendum în perioadă de criză nu este un lucru înţelept, cheltuielile fiind foarte mari.

Băsescu a spus că organizarea referendumului pentru uninominal a costat 47 de milioane de lei în timp ce acest referendum costă 6 milioane de lei. „Organizarea referendumului costă cât o zi de funcţionare a celor 171 de parlamentari“, a spus Băsescu râzând. Acesta a încheiat prin a spune că s-a ajuns aici din pricina parlamentarilor. „Decizia mea a de a organiza acest referendum a venit după ce politicienii nu s-au ţinut de cuvânt. Încă din 2005 am avut o discuţie şi au fost de acord cu revizuirea Constituţiei dar m-au păcălit. Pentru 2009, după alegeri, prima convocare a fost legată de procesul de revizuire a Constituţiei pe care o voiam odată cu alegerile prezidenţiale. Parlamentarii au avut toate condiţiile să evite acest referendum dar nu au vrut“.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: