Băsiștii, anti-băsiștii și lumea

Vedetele Antena 3 trăiesc o dramă. Una revelatoare. Pur și simplu nu înțeleg cum pot niște oameni care sunt împotriva lui Băsescu să fie și împotriva lor. Și, mai ales, nu înțeleg de ce împotriva lor sunt mult mai îndârjiți decât împotriva președintelui. Bieți prostălăi care împărțiseră până acum lumea în alb și negru, antenatreiștii descoperă, încetul cu încetul, un adevăr simplu și care în țările civilizate. Că există nuanțe, că oamenii nu sunt simpli, că principiile în numele cărora ei se manifestă sunt complexe. Și că minciunea, manipularea și partizanatul jegos nu sunt apreciate de absolut nimeni, indiferent care le sunt simpatiile politice sau orientările economice.

Mintea unui antenatreist e simplă: cineva poate fi lingău al lui Băsescu sau împotriva lui Băsescu, așa cum orice lucru care se întâmplă în țară i se datorează lui Băsescu (caz în care e rău) sau adversarilor lui Băsescu (caz în care e de lăudat). Orice tipologie umană care împrumută, vizibil și concomitent, atitudini de lingăi băsiști și unele de anti-băsiști, îi sperie pe bieții angajați ai turnătorului. Precum un animal care se privește în oglindă, anteatreiștii devin atât de confuzi încât par loviți cu o bâtă în moalele capului. Prin urmare, tot încercând să-și asume o poziție care măcar să pară coerentă referitor la Roșia Montană, săracii (cu duhul, că la salarii se tot laudă că stau bine și îi credem) au făcut singurul lucru pe care-l știu. Au tras o linie prin Băsescu și-au stabilit: protestatarii anti-RMGC sunt băsiști. Iar ei, antenatreiștii, sunt anti-băsiști, deci (cât de simplu!) sunt anti-protestatari. Bucuroși de întărirea identității postului prin această decizie tranșantă, cățelușii au ieșit iar pe sticlă și au început să-i atace pe cei din Piață, de data asta în noua lor calitate: cea de băsiști.

Între timp, băsiștii adevărați, oamenii de dreapta care cred orbește în niște precepte fără viitor, îi acuză și ei pe ăia din piață de anti-băsism, cum ar veni. Adică de anti-capitalism, deci de comunism. Demonstrând astfel, și ei, că partizanatul orb nu reușește să explice atâtea și atâtea lucruri complexe. Mai complexe decât elementare, adică.

Și uite-așa, protestatarii anti-RMGC s-au trezit înjurați și de o tabără, și de cealaltă. Oare de ce alte dovezi mai avem nevoie noi, normalii, că oamenii ăia sunt de bună credință?

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: