Bătălia pentru parlamentare

Au trecut localele, acum se fac jocurile pentru alegerile parlamentare. Gorjul nu va mai avea 11 parlamentari, cum accidental a avut în 2012, din cauza legilor electorale. În 2016 vor fi aleşi doar doi senatori şi şase deputaţi.
PSD a câştigat în 2012 un senator, pe Toni Greblă, pe al cărui loc a fost ulterior ales Mihnea Costoiu, dar şi cinci deputaţi: Victor Ponta, Mihai Weber, Camelia Khraibani, Scarlat Iriza, Vasile Popeangă. Acum sunt alegeri pe liste, iar primul loc la Senat îl vrea Ion Călinoiu. Unii zic că nu îl vrea Dragnea, aşa cum nu l-ar vrea nici pe Victor Ponta pe lista de deputaţi. Cum Khraibani, Popeangă şi Iriza au plecat din PSD, ar mai rămâne Weber.
Alţi trei parlamentari au fost aleşi din partea PP-DD, Tudor Barbu la Senat, Niculina Mocioi şi Răzvan Rotaru - deputaţi. Barbu va fi candidatul PNL la Senat, cu ceva şanse, dar nu sigure, Mocioi a făcut un pas lateral din politică, iar Rotaru a tot schimbat la partide de buzunar.
Dian Popescu a fost şi el senator PNL, acum conduce ALDE în Gorj, dar nu ştie dacă va candida tot la Senat, fiind mai sigură o candidatură la Camera Deputaţilor. Numai că postul considerat eligibil este dorit şi de celălalt copreşedinte ALDE, Marius Borcan, probabil şi de alţii.
La PNL lucrurile par clare. Tudor Barbu îşi încearcă norocul la Senat, iar Dan Vîlceanu şi Severus Militaru ar putea fi primii doi pe listă la deputaţi, locuri considerate eligibile. Cei din vechiul PNL nu vor avea loc pe liste. Parlamentar al vechiului PDL este Ion Cupă, acum deputat ALDE, care nu mai are treabă cu judeţul.
PSRo a fost surpriza localelor în Gorj, dar este puţin probabil ca partidul să facă pragul electoral la nivel naţional, aşa că Marian Rotaru speră la o alianţă cu un partid mare pentru a ajunge deputat. PMP îşi joacă şansa pentru un loc la Camera Deputaţilor, pe care şi-l doresc Scarlat Iriza, Vasile Popeangă, Liviu Andrei şi Gheorghe Daviţoiu. Cel din urmă este favorit, fiind şi fratele preşedintelui Nicolae Daviţoiu, iar ceilalţi trei riscă excluderea din partid, că fac prea multă gălăgie.
Nume noi nu prea sunt pe scena politică, aşa că probabil Gorjul nu va trimite oameni noi în parlament.

Vizualizări: 369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: