Berca: Locuitorii din Preajba consumă apă otrăvită cu amoniu

Afirmaţie şocantă făcută de copreşedintele PNL Târgu Jiu, Eduard Berca. Acesta a spus ieri că toţi cetăţenii din cartierul Preajba consumă apă otrăvită cu amoniu, substanţă extrem de periculoasă. Dovada că apa este infestată cu substanţe periculoase a expus-o chiar Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj în urma unei analize a apei din Preajba. Ca şi cum nu ar fi suficient că bea apă nepotabilă, cetăţenii din Preajba o mai şi plătesc cu 2,42 lei metrul cub. Conducerea Aparegio a transmis un comunicat de presă în care nu neagă că apa este infestată cu amoniu, însă susţine că nu există pericol pentru locuitori pentru că sunt depăşiri mici de amoniu.

Cetăţenii din Preajba consumă apă care nu este nici pe departe potabilă, iar asta o spune chiar Direcţia de Sănătate Publică Gorj. Cel care a sesizat acest aspect a fost consilierul municipal al PNL, Eduard Berca. Liberalul susţine că mai mulţi cetăţeni din Preajba i s-au plâns că apa de la robinete conţine impurităţi. Berca a sesizat atunci DSP Gorj, care în urma unei analize a apei a decis că aceasta este infestată cu amoniu, o substanţă periculoasă. „Pentru mine este îngrijorător spre periculos dacă nu exploziv cazul în care sunt puşi consumatorii acestei ape în Preajba, mai degrabă decât tariful. Pun de o parte tariful că e acelaşi cu apa potabilă pe care o consumă restul cetăţenilor, dar este periculos faptul că acolo se livrează la robinet apă toxică”, a spus Eduard Berca, consilier municipal PNL.

Confirmare din partea DSP

Berca a cerut o lămurire cu privire la acest aspect Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, care a confirmat faptul că cetăţenii din Preajba consumă apă nepotabilă. Mai mult decât atât, DSP Gorj a precizat că instalaţia de apă de la Preajba nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. „Instalaţia de apă potabilă Preajba nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că în cadrul programului de monitorizare a calităţii apei s-a înregistrat neconformitatea chimică prin parametrul amoniu”, se arată în răspunsul DSP Gorj. Instituţia mai comunică faptul că aceste nereguli i-au fost aduse la cunoştinţă furnizorului de apă din Târgu Jiu.

Lucrări de tratare

Ieri, reprezentanţii Aparegio au refuzat să dea explicaţii referitoare la acest subiect, însă după o bună bucată de vreme au transmis un comunicat de presă în care admit că sunt probleme la instalaţia de apă din Preajba, însă oamenii nu trebuie să aibă niciun motiv de îngrijorare, căci concentraţia de amoniu din apă este destul de mică şi nu le pune în pericol sănătatea. ”Din punct de vedere al analizelor fizico-chimice, s-au înregistrat fluctuaţii la parametrul amoniu peste limitele normale. Câmpul de foraje din Preajba este compus din 4 puţuri de mare adâncime care au avut comportări diferite în timp. A fost monitorizat fiecare puţ în parte, iar atunci când parametri nu au corespuns, apa din acel foraj nu a mai fost introdusă în consum. Datorită faptului că depăşirile sunt mici, nu sunt riscuri majore pentru utilizatori”, se arată în comunicatul Aparegio. În acelaşi comunicat, Aparegio susţine că se va face lucrări de tratare a apei din Preajba. ”În data de 21.07.2015 va avea loc şedinţa de deschidere a ofertelor privind lucrări de îmbunătăţire a tratării apei din câmpul de foraje Preajba, luând finanţare din fonduri europene”, se arată în comunicat.

REACŢIE

Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, l-a atacat pe Berca, pentru dezvăluirea făcută. „Ca de fiecare dată, domnul Eduard Berca face niște acuzații pompieristice, nefondate și de multe ori aberante. Atitudinea lui lasă foarte mult de dorit. Domnul Eduard Berca cred că s-a născut așa, revoltat. Este în absolut toate subiectele, este o persoană cu care este foarte greu să porți un dialog, reacțiile dumnealui sunt de fiecare dată total departe de ceea ce înseamnă logica și coerența”, a spus Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: