Schimb de experienţă cu Eroii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă Târgu-Jiu la Colegiul Tehnic Motru

Pentru un jurnalist ruperea unei mâini sau a unui picior reprezintă un impediment, întrucât îşi desfăşoară mai greu activitatea. Spre exemplu, imobilizarea unui picior face imposibilă deplasarea jurnalistului la “faţa locului”, pentru a putea avea acces la informaţiile necesare realizării articolului. Şi totuşi, chiar dacă un picior imobilizat reprezintă un inconvenient, nu este un capăt de lume, jurnalistul putând “improviza” diferite modalităţi de a depăşi acest obstacol. Cu secole în urmă, Jean Jacques Rousseau afirma faptul că doar în momentul când inima îşi încetează activităţile, individul e mort; în caz contrar, indiferent de problemele cu care se confruntă, individul trăieşte. În completare, îndrăznesc să cred că individul nu doar că trăieşte, dar apelează la toate mijloacele cu putinţă pentru a-şi desfăşura activităţile. Şi aici intervine Voinţa, care te regenerează şi îţi dă puterea de a merge mai departe. O lecţie aparent simplă, pe care am fi tentaţi să o ignorăm...

Şi totuşi, personal, o lecţie de care aveam nevoie. O lecţie pe care am primit-o astăzi de la cei 10 Eroi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă din Târgu Jiu care împreună cu doamna dirigintă Mihaela Toma au acceptat invitaţia echipei Young Spirits for Humanity de la Colegiul Tehnic Motru de a realiza un schimb de experienţă în cadrul proiectului Euroscola. Este important de menţionat faptul că între cele două instituţii şcolare există un parteneriat desfăşurat începând cu 15 septembrie 2014, iar pe semestrul I un grup de 20 de elevi de la Colegiul Tehnic Motru deplasându-se la Târgu Jiu pentru a învăţa să gătească împreună cu Eroii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă. Astfel, activitatea din data de 9 iunie 2015 reprezintă, totodată, o continuare a activităţilor desfăşurate în cadrul parteneriatului dintre cele două instituţii şcolare. De data aceasta, la Colegiul Tehnic Motru cei 10 Eroi împreună cu cei 24 de elevi din cadrul echipei Young Spirits for Humanity, sub supravegherea doamnelor profesoare Mihaela Toma (diriginta celor 10 Eroi), Niculina Chiţulescu (director Colegiul Tehnic Motru, coordonator proiect Euroscola) şi Mihaela Crăciunescu (profesor Colegiul Tehnic Motru, coordonator proiect Euroscola) au desenat şi au învăţat dansuri populare, realizând totodată un mic spectacol artistic.

Lecţia cea mai importantă pe care membrii echipei Young Spirits for Humanity au învăţat-o este aceea că, indiferent de probleme, toţi suntem egali. Majoritatea obstacolelor pe care trebuie să le depăşeşti în viaţă apar ca urmare a unei clipe de neatenţie (aşa cum este cazul meu) sau a unor accidente în care individul nu are o vină pentru faptul că a fost implicat. Este cazul acestor copii, ale căror poveşti de viaţă mă determină să-i numesc Eroi. Eroi pentru faptul că au găsit voinţa şi puterea de a merge mai departe şi de a nu se da bătuţi: Un Erou a venit special de la şcoala din Craiova unde frecventa studiile pentru a-şi cunoaşte mama din Târgu-Jiu, însă s-a lovit de refuzul acesteia. Un Erou – o fată de 17 ani diagnosticată cu sindromul Down – a fost coordonatorul întregului grup, fiind responsabilă de menţinerea liniştei în timpul desfăşurării activităţilor, sfătuindu-şi colegii să mulţumească pentru modul în care au fost primiţi. Un erou – doamna profesoară Mihaela Toma – a decis să fie alături de elevii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă din Târgu Jiu: o carieră de dascăl care presupune multă răbdare şi pasiune, devenind “părinte” pentru Eroii care îţi spun în fiecare zi de mai multe ori “Te iubesc”.

O lecţie de viaţă... din care învăţăm că suntem obligaţi să ridicăm capul sus şi să facem tot efortul necesar pentru a ne ridica, indiferent de la înălţimea de la care suntem doborâţi uneori. Iar atunci când vedem că cineva încearcă să se ridice, să-i oferim o mână de ajutor. Pentru că în acest aspect constă întreaga Măreţie a Omului!!!

“Activitatea pe care am făcut-o a fost foarte frumoasă dar şi plăcută pentru că am văzut nişte copii care sunt exact ca şi ceilalţi, poate puţin mai amuzanţi”. (Roxana Bănescu)

“A fost o activitate frumoasă, emoţionantă, din care am avut de învăţat multe: indiferent ce probleme am avea, toţi suntem la fel”. (Mălina Ciucă)

“A fost o activitate foarte frumoasă. Am învăţat că trebuie să ne comportăm la fel cu toţi copiii: indiferent de problemele medicale toţi suntem egali”. (Alexandra Kokay)

“A fost o activitate frumoasă, din care a trebuit să conştientizăm cu toţii că avem o viaţă frumoasă de care ar trebui să fim mulţumiţi şi să ne bucurăm de ea”. (Oana Pîrlea)

Vladimir-Adrian Costea



Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: