Viaţa unui copil depinde de un transplant de plămâni. Medicii nu-l pun pe lista de așteptare!

Pentru un copil de 14 ani din Roşia de Amaradia, fiecare zi este o luptă pentru viaţă. Darius Calotă a aflat acum doi ani că suferă de o boală cumplită. Băiatul are hemosideroză pulmonară ideopatică, ceea ce în termeni populari înseamnă că are plămânii îmbibaţi în sânge. Nici măcar un medic din România nu i-a putut spune mamei cauza acestei afecţiuni, cu atât mai mult cu cât, până la vârsta de 12 ani, Darius era un băiat absolut normal care mergea la şcoală sau juca fotbal cu prietenii. Singura salvare a lui Darius stă într-un transplant pulmonar, însă părinţii aşteaptă şi acum decizia medicilor de a-l pune pe băiat pe o listă de aşteptare.

O familie din satul Ruget, comuna Roşia de Amaradia, trăieşte tot timpul cu spaima că băiatul lor de 14 ani se poate stinge în orice secundă. Coşmarul a început în urmă cu doi ani, când Darius a răcit şi a început să scuipe sânge. Rudele au alertat-o imediat pe mama plecată la muncă în Italia. ”Plecasem de o lună în Italia să muncesc când m-au sunat şi mi-au spus că băiatul meu tuşeşte şi scuipă sânge. Am venit acasă şi l-am dus la spital la Cărbuneşti. Medicii de aici m-au trimis la Bucureşti şi mi-au spus că nu e de competenţa lor. Eu am crezut că are ceva la gât, dar medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti l-au diagnosticat cu boala asta. Medicii mi-au spus că nu se poate trata şi să-l iau acasă, că îi va fi mult mai bine. Până atunci nu a avut niciodată niciun simptom, mai răcea ca orice copil, dar atât”, a spus Daniela Calotă, mama băiatului.

Femeia povesteşte că imediat după ce medicii din Bucureşti l-au diagnosticat pe copil, a mers la o clinică din Italia pentru o a doua părere. ”Am stat şi în Italia în spital cu el, pentru că a avut o criză foarte gravă şi acolo, nu i s-a mai oxigenat creierul şi atunci doctorul din Italia mi-a vorbit prima dată despre posibilitatea transplantului. I-am spus că sunt de acord să-l fac, dar m-a trimis în România să aştept. Transplantul de plămâni este foarte rar şi se face doar în Viena şi în Marea Britanie. Aş face orice să-mi văd copilul bine”, a spus mama lui Darius, femeia care a făcut tot ce era omeneşte posibil să-i salveze viaţa copilului ei.

A dat viaţă să salveze o altă viaţă

Cu lacrimi în ochi, Daniela spune că la îndemnul medicilor a făcut şi cel de-al treilea copil, în ideea că îi va salva viaţa lui Darius. ”Medicii mi-au recomandat să mai fac un copil şi la naştere să-i recolteze celule stem şi astfel să-l salvez pe băiat. Eu nu am vrut să mai fac copii, dar într-o zi copilul a venit la mine plângând şi mi-a spus că eu nu vreau să-l tratez, să fie din nou sănătos. Am mai făcut o fetiţă, care are doi acum, dar când a fost să recoltez celule mi-au spus că nu sunt compatibili”, a spus Daniela Calotă.  

Durere fără margini

Durerea mamei este cu atât mai mare cu cât îşi vede băiatul ca orice alt copil şi totuşi privat de atâtea bucurii. De doi ani stă zi şi noapte lângă el, având grijă să respire normal, iar când crizele totuşi apar femeia fuge la cel mai apropiat spital pentru ajutor. ”Îmi dau seama imediat când are o criză, începe să tuşească cu sânge, i se învineţesc buzele, mâinile şi picioarele şi nu mai respiră. Până ajunge Ambulanţa la noi îl ţin la oxigen. Este cumplit. În fiecare lună eu sunt în spital cu el. Darius nu are voie să alerge, să transpire, nu are voie la cel mai mic efort. Din acest motiv, de când a fost diagnosticat nu mai merge la şcoală. Nu pot să-mi asum acest risc” povesteşte femeia cu lacrimi în ochi.

Familia lui Darius Calotă aşteaptă acum decizia unei comisii de medici din Bucureşti, care va stabili dacă viaţa lui Darius merită sau nu să intre pe o listă de aşteptare. Mama copilului se roagă zi şi noapte ca medicii şi Dumnezeu să-i facă băiatul bine. ”Nu-mi trebuie averi sau bani, vreau să-mi spună cineva că băiatul meu are măcar o şansă să se facă bine. Nu pot să înţeleg, dacă este o boală atât de rară şi gravă, de ce nu îl pun pe lista de transplant. Are doar 14 ani… Miercuri mă voi duce la Bucureşti şi sper să primesc un răspuns favorabil”, a spus mama plângând.

Extrem de optimist şi mereu cu zâmbetul pe buze, Darius ne-a spus că se va face bine şi va avea grijă de surioara lui. ”Eu ştiu că o să fie bine, nu îmi este frică. O să mă tratez şi o să rămân lângă familia mea. Este greu, mai ales că nu am voie să fac nimic, nu am voie să merg cu bicicleta sau să alerg, trebuie doar să stau”, a spus Darius Calotă.

SPRIJIN

Autorităţile locale din Roşia de Amaradia spun că au făcut demersuri pentru ca Darius să primească ajutor din partea medicilor şi că eforturile de a-l salva nu se vor opri aici. ”Vom face tot ce este omeneşte posibil ca acest copil să aibă dreptul la viaţă. Vrem doar ca acest caz să fie mediatizat şi medicii să înţeleagă că un copil are nevoie să facă acest transplant şi să ducă o viaţă normală”, au spus reprezentanţii comunei Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: